Subsidie voor lokale acties gebruik regulier (openbaar) vervoer

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Regio West-Brabant

De afgelopen jaren is in West-Brabant hard gewerkt aan het aanpassen van de bushalten zodat deze ook goed bruikbaar zijn voor minder-mobiele reizigers. Op dit moment zijn 1.059 van de 1.570 (68%) bushalten toegankelijk gemaakt.

Subsidie voor lokale acties gebruik regulier (openbaar) vervoer

Het is de verwachting dat eind 2016 de regionale doelstelling (85%) wordt behaald. Deze “halteoperatie” hebben gemeenten kunnen uitvoeren dankzij subsidie van RWB/KCV (Fonds Vervolgaanpak Toegankelijkheid).

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid van het (regulier) openbaar vervoer omvat naast de fysieke inrichting van halten en voorzieningen in de bus ook de component ‘mentale toegankelijkheid’. Dit gaat over de beleefde toegankelijkheid van reguliere vervoersmiddelen zoals de stads- en streekbus, de buurtbus en de fiets. Niet iedereen weet dat het tegenwoordig heel gemakkelijk is om in de bus te stappen (of te “rollen”). En dat er in de bus zitplaatsen gereserveerd zijn voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Op een scherm en via een geluidsinstallatie wordt halte-informatie weergegeven zodat reizigers weten hoe lang hun reis nog duurt en wanneer zij op hun plaats van bestemming zijn. Gemeenten en provincie vinden het belangrijk dat minder-mobiele reizigers weten én erop vertouwen dat ook zij met reguliere vormen van vervoer kunnen reizen en niet (altijd) gebruik hoeven te maken van de deeltaxi of ander speciaal vervoer als zij erop uit gaan.

Lokale projecten

Om de mentale toegankelijkheid van reguliere vervoersmiddelen te vergroten heeft de bestuurscommissie KCV 650.000 Euro beschikbaar gesteld voor lokale projecten zoals het organiseren van OV-cursussen of het opzetten van een OV-maatjes initiatief. Gemeenten in regio West-Brabant kunnen tot 15 mei 2015 een projectvoorstel indienen. Projecten kunnen tot 100% gesubsidieerd worden en moeten uiterlijk 1 november 2015 zijn uitgevoerd en verantwoord.

Voor vragen over mentale toegankelijkheid en/of over de beschikbare subsidie kunt u terecht bij Birke Loonen, birke.loonen@west-brabant.eu, 06-55 41 57 51.

Meer informatie over Regio West-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!