Succesvolle kick-off van project ‘Eiwit krijgt kleur’

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Oost nv

Ontwikkeling, marktintroductie en opschaling van producten op basis van eiwitten met een duurzame oorsprong, zijn een grote uitdaging. Door samenwerking kunnen deze eiwitten beter op de kaart worden gezet. Dit is het doel van het nieuwe project ‘Eiwit krijgt kleur’.

Succesvolle kick-off van project ‘Eiwit krijgt kleur’

Veertig enthousiaste ondernemers namen 28 mei deel aan de kick-off van het project, een initiatief van Food Valley NL, Oost NV, ABC Kroos en Food for Impact.

Steeds meer ondernemers zien mogelijkheden voor eiwitten, die op een duurzame manier zijn geproduceerd. Alleen al in Nederland zijn dat er meer dan honderd. Dergelijke eiwitproducten kunnen van plantaardige oorsprong zijn (bijvoorbeeld zeewier, lupine, eendenkroos) of afkomstig zijn van (dierlijke) reststromen of insecten.

Hobbels

Op technologisch gebied is de afgelopen jaren veel bereikt. Er zijn echter nog de nodige hobbels te nemen voordat de grondstoffen en producten op basis van deze eiwitten succesvol zijn op de markt. Zo is er op het gebied van regelgeving en consumentenacceptatie nog veel werk te verrichten. Het nieuwe project ‘Eiwit krijgt kleur’ ondersteunt ondernemers bij alle aspecten van de ontwikkeling en marktintroductie van de nieuwe eiwitproducten.

Tijdens de kick-off werd geïnventariseerd welke kansen en knelpunten er in de keten leven om de nieuwe eiwitproducten daadwerkelijk naar de markt te brengen. Met name het verdienen met deze eiwitten blijkt nog steeds een grote uitdaging te zijn. Er waren ondernemers uit de hele eiwitketen aanwezig; producenten van ingrediënten, halfproducten en eindproducten, adviseurs op het gebied van conceptontwikkeling en marketing en verschillende andere dienstverleners. Er is geïnventariseerd in hoeverre zij de handen ineen willen slaan om tot een gezamenlijke aanpak te komen om deze eiwitproducten op de markt te brengen.

Samenwerken

De aanwezige ondernemers waren het er over eens dat ze elkaar nodig hebben en dat zij krachten moeten bundelen. Zij wisselden niet alleen kaartjes uit, er werden ook al de eerste afspraken gemaakt voor samenwerking. Juist door gezamenlijk zaken op te pakken kunnen nieuwe kansen worden gecreëerd. De functionaliteiten van eiwitten uit bijvoorbeeld lupine of eendenkroos zouden wel eens erg goed samen kunnen gaan met eiwitten van andere oorsprong.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!