Te hoge werkdruk leidt tot ziekteverzuim

  • Arbeidsmarkt

Van alle werknemers in Nederland ervaart 23 procent naar eigen zeggen een te hoge werkdruk, en 5 procent zelfs een veel te hoge werkdruk. Van die laatste groep geeft bijna de helft, 44 procent, aan zich wel eens ziek te melden omdat de werkdruk te hoog is.

Te hoge werkdruk leidt tot ziekteverzuim

Een goede reden dus om de druk niet op te laten lopen. Onderzoeks- en adviesbureau Integron doet elke twee jaar onderzoek (pdf) naar de werkdruk. In 2013 werden 4400 werknemers geïnterviewd. In 2011 ervoer 21 procent van de werknemers een (veel) te hoge werkdruk. Dat aantal is dus flink toegenomen.

Verlies

Met een gemiddelde van 24 verzuimdagen, berekent Integron dat in Nederland bijna 3,5 miljoen werkdagen verloren gaan door te hoge werkdruk. Met werkdruk bedoelt Integron de belasting die een werknemer ervaart door zijn werk. Hoe hoog de druk is die wordt ervaren, ligt zowel aan de werkgever als aan de werknemer.

Sommige werknemers zijn gevoeliger voor druk, bijvoorbeeld werknemers die alle belangrijke taken graag zelf uitvoeren of moeite hebben om aan te geven wat ze wel en niet kunnen. Zij ervaren meer druk. Ook werknemers die het maximale uit hun carrière willen halen of zich zorgen maken over hun professionele toekomst, lijden meer onder de werkdruk.

Oplossingen

Maar de grote verschillen tussen branches laten zien dat het niet alleen aan het karakter van de werknemer ligt, maar ook aan de organisatie. In het onderwijs en de zorg wordt bijvoorbeeld bovengemiddeld veel druk ervaren. De oplossing verschilt ook per sector.

In de zorg en het onderwijs is het vooral te weinig tijd dat voor druk zorgt. In de sectoren retail en groothandel wil men juist meer afwisseling en vrijheid in het werk. Ook kan meer duidelijkheid over wat er van de werknemer wordt verwacht, voor een afname van de druk zorgen. In de bouw en financiële dienstverlening geven werknemers juist aan dat zij graag meer steun van collega’s en directe leidinggevenden zouden wensen.

In alle gevallen is het zaak in contact te blijven met je werknemers. Weet wanneer de druk te hoog wordt en kijk samen wat je daaraan kan doen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!