Technici beste kansen op werk

  • Technologie
  • Bron: VNO-NCW

Goed opgeleide technici hebben de beste kansen om een baan te vinden. Op alle niveaus is een schreeuwend te kort aan goed opgeleide technici, slechts 20 procent van de studenten in Nederland kiest voor een technische opleiding.

Technici beste kansen op werk

Vooral jongeren moeten meer techniek gaan studeren. Daar liggen de beste kansen op werk. Dat bepleitte Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, gistermiddag op een symposium bij de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV).

Verschil maken

Dat de keuze voor techniek niet aantrekkelijk is, is deels te wijten aan de voorlichting van de overheid. 'Nederland was volgens eerdere regeringen zogenaamd een industriële natie, die het zou moeten hebben van handel en dienstverlening. Nee, zeg ik, het zijn juist technisch geschoolde mensen die nu het verschil kunnen maken,' zegt Wientjes in de Telegraaf.

Allochtonen

Slechts 20 procent van de studenten in Nederland kiest voor een technische opleiding. In Duitsland is dat aantal met 40 procent veel hoger. Volgens Wientjes zouden ook allochtonen vaker voor een technische opleiding moeten kiezen. In Rotterdam bijvoorbeeld kiest niet eens 5 procent voor deze studierichting.

Defensie

Er zijn kansen genoeg voor technische geschoolde arbeidskrachten volgens Wientjes. Defensie moet bijvoorbeeld bezuinigen. Daardoor kan en moet het bedrijfsleven veel technisch of high-tech werk overnemen. 'Maar dan moet er wel voldoende geschikt personeel zijn,' aldus Wientjes.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!