Technische Brabantse bedrijven verwelkomen Spanjaarden

  • Technologie
  • Bron: Omroep Brabant

Door de enorme werkloosheid in Spanje weten steeds meer Spanjaarden hun weg naar Brabant te vinden. Vooral de technische bedrijven verwelkomen de Spanjaarden vanwege het tekort aan goedopgeleide technici in eigen land.

Technische Brabantse bedrijven verwelkomen Spanjaarden

Orlando Corez was al een tijd werkloos in Spanje. Hij solliciteerde zich suf, maar kwam niet aan de bak door de crisis. Hij zag een advertentie voor een baan in Oudenbosch, bedacht zich geen moment en vertrok uit Spanje. "Miljoenen Spanjaarden zijn werkeloos. Een baan vinden in Spanje is bijna geen doen. Er zijn te veel mensen voor die ene baan."

Tekort

Directeur Arjan Timmermans van metaalbewerkingsbedrijf Timmermans in Oudenbosch is blij met de Spanjaarden, want hier is er een schreeuwend tekort aan goedopgeleide technici. Verspaanders, zoals frezers en draaiers, monteurs en ingenieurs zijn nauwelijks te vinden. Ook niet in Oost-Europa. "We hebben gezocht in de Oostbloklanden, maar het opleidingsniveau is daar vaak lager. De metaalindustrie in Spanje is groot. Vaak komen onze machines daar vandaan. Dus daar zitten ook jongens die ons vak onder de knie hebben."

'Spaanse armada'

Het gaat nu nog om enkele tientallen Spanjaarden. Dat aantal zal nog flink groeien, maar het zal geen Spaanse armada worden, denkt Joris de Kort van uitzendbureau Mediato, die de Spanjaarden naar Brabant haalt. "Ik denk niet dat de Spanjaard de Nederlandse markt gaat veroveren, zoals de Poolse of Oost-Europese werklui. Het zullen enkele duizenden Spanjaarden worden die de aankomende jaren naar Nederland komen om te werken."

Orlando is van plan om in Brabant te blijven. Hij wil zijn leven in Oudenbosch opbouwen. "Ik wil een huis kopen, mijn vrouw en twee jonge kinderen hier naar toe halen. Spanje is een mooi land om vakantie te vieren, niet om te werken. De lonen zijn laag en het leven in Spanje is duur."

Toekomst

Nieuwe aanwas is voor Timmermans hard nodig. De toekomst van zijn bedrijf wordt bedreigd door het tekort aan personeel. "Zonder werknemers kunnen we niets." Timmermans zit ook in het bestuur van de technische vakschool in Etten-Leur en ziet een tekort aan leerlingen. "We hebben net een open dag gehad. Vijf aanmeldingen hadden we. Dat is veel te weinig."

Spaanse studenten

Daarom wil hij zelfs Spaanse studenten naar Nederland te brengen. De leerlingen krijgen een opleiding en kunnen ervaring opdoen in de praktijk. In het nieuwe schooljaar kunnen de eerste Spaanse jongeren wellicht al in Brabant terecht.

Meer informatie over TIMMERMANS VERSPANINGSTECHNIEK B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!