Tekort aan bouwvakkers: zzp'er pakt zijn kans met hoger uurloon

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Technische Unie

De uurtarieven van de zzp'ers in de bouw schieten omhoog. Er is weer zo veel werk, dat de bouwsector handen tekortkomt. Dat biedt kansen voor zelfstandigen, zo schrijft het NOS.

Tekort aan bouwvakkers: zzp'er pakt zijn kans met hoger uurloon

Tijdens de crisis daalde het uurtarief soms tot 15 euro per uur. Onderaan de streep houd je daarvan weinig over. Tijdens de financiële crisis was het gemiddelde tarief 25 euro, inmiddels is het gestegen naar 45 euro per uur. 

'Niet in de problemen'

Een uurtarief van 45 euro is echt op zijn plaats", zegt oud-SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Zij is tegenwoordig voorzitter van AFNL-NOA, de aannemersfederatie Bouw & Infra en ondernemingsvereniging voor afbouwbedrijven in Nederland. Aannemers komen volgens de AFNL-NOA door de stijgende uurtarieven niet in de problemen.

Focuspunten

Het personeelstekort in de bouwsector speelt al langer. Volgens de AFNL-NOA is het nu zaak om een buffer op te bouwen om te investeren. "De mensen in de bouw moeten goed verdienen. Alleen op die manier kun je mensen behouden en jongeren aantrekken. Er zijn echt handjes nodig in de bouw", zegt voorzitter Gesthuizen.

Het imago van de bouw kan nog veel beter. "Veel jongeren maken zich zorgen om het salaris en de politiek beslist dat er steeds langer moet worden doorgewerkt." Gesthuizen wil betere lonen en een eerlijke pensioenleeftijd. "Laten we ervoor zorgen dat de tarieven stabiel blijven en dat mensen zich ook echt verzekeren als zelfstandige", zegt Gesthuizen.

Meer informatie:

Bekijk het volledige artikel met enkele ZZP’ers aan het woord op NOS.nl.

Meer informatie over TECHNISCHE UNIE B.V. EINDHOVEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Everts & Weijman Everts & Weijman

Beleef Groen, Geniet Groen