Test met mobiliteitsinitiatieven in midden- en zuidoost Brabant

  • Automotive
  • Bron: Gemeente Tilburg

Een aantal provinciale en lokale wegen tussen Helmond, Eindhoven en Tilburg wordt testomgeving voor technologische ontwikkelingen die het verkeer vlotter, veiliger en duurzamer moeten maken.

Test met mobiliteitsinitiatieven in midden- en zuidoost Brabant

Voorbeelden van zaken die getest gaan worden zijn onder meer zelfrijdende auto's en stoplichten die reageren op aankomend verkeer. De testomgeving wordt de 'MobilitymoveZ.NL' genoemd. Het is bedoeling om later ook steden als Breda en 's-Hertogenbosch bij het project te betrekken. De provincie Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de gemeenten Eindhoven, Helmond en Tilburg namen het initiatief voor deze testwegen.

Tilburgse mobiliteitsaanpak

Wethouder Mario Jacobs: "Deze testomgeving past naadloos binnen de Tilburgse mobiliteitsaanpak. Daar is een centrale rol is weggelegd voor innovatie, technologie en gedrag. Dit is wat mij betreft de manier om ons voor te bereiden op de mobiliteit van overmorgen".

In de praktijk

(Inter)nationale partijen kunnen op de wegen nieuwe technieken en diensten in de praktijk gaan testen. Dit kunnen onder andere Smart Mobility dienstverleners, telecombedrijven, leasemaatschappijen en verzekeraars zijn.

Hoger niveau

Doel van deze publiek-private samenwerking is de mobiliteitssector in Nederland en Europa naar een hoger niveau te tillen en de bereikbaarheid in en tussen steden en regio’s verbeteren. Naast het testen van nieuwe producten en diensten willen de initiatiefnemers van MobilitymoveZ.NL deelnemende bedrijven aan elkaar verbinden om onderlinge kruisbestuiving en kennisdeling op het gebied van Smart Mobility te bevorderen. Samenwerken aan de ontwikkeling, integratie en implementatie van nieuwe mobiliteitsconcepten gebeurt eerst op kleine schaal met verschillende private en publieke partijen. 

Testomgeving

De testomgeving MobilitymoveZ.NL maakt onderdeel uit van SmartwayZ.NL, het innovatieve mobiliteitsprogramma waarin overheden, marktpartijen en kennisinstellingen samen werken om de bereikbaarheid en economie in Zuid-Nederland te verbeteren. Dit maakt het mogelijk om een succesvol getest mobiliteitsconcept of nieuwe dienst daadwerkelijk toe te passen binnen het programma SmartwayZ.NL, maar natuurlijk ook daarbuiten.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!