home » nieuws » Industrie »

Tien Europese topregio’s bundelen krachten voor industrieel beleid

  • Industrie
  • Bron: Strategic Board Zuidwest-Nederland

Tien Europese topregio's, waaronder Zuidoost-Nederland, hebben vrijdag 8 november in Brussel het "Vanguard Initiatief" gepresenteerd. De regio's willen met hun slimme specialisaties een bijdrage leveren aan het Europese industriebeleid.

Tien Europese topregio’s bundelen krachten voor industrieel beleid

Dat onderwerp staat op de agenda van de Europese Raad in februari 2014. De regio's zullen daar hun boodschap officieel aanbieden. De startconferentie op 8 november in Brussel stond helemaal in het teken van slimme specialisatie als instrument voor groei en werkgelegenheid. De bijeenkomst was georganiseerd door de Europese Commissie en Vlaanderen, in samenwerking met de commissie voor regionaal beleid van het Europees Parlement en het Comité van de Regio's.

Europese industriële topregio’s

De Vlaamse minister-president Kris Peeters is een van de initiatiefnemers. Hij wil dat Vlaanderen samen met andere Europese industriële topregio’s een prominente rol spelen in het Europese industriebeleid. Naast Vlaanderen zijn Baskenland, Lombardije, Matopolska, Noordrijn-Westfalen, Skåne regio, Tampere regio, Schotland, Wallonië en Zuidoost-Nederland vertegenwoordigd. Andere regio's zullen de komende maanden bij deze groep van Europese koplopers aansluiten.

Cohesiebeleid

Bij de conferentie waren er toespraken van o.a. Herman Van Rompuy (voorzitter Europese Raad) en de eurocommissarissen Johannes Hahn (regionaal beleid) en Maire Geoghegan Quinn (onderzoek). Van Rompuy benadrukte o.a. de belangrijke rol van overheden in regionale investeringen en industriebeleid. Hahn zei dat elke euro Europees geld strategisch uitgegeven moet worden. "Cohesiebeleid is het nieuwe groeibeleid", aldus Hahn. De Vlaamse minister-president Peeters verwees in zijn presentatie naar het belang van grensoverschrijdende samenwerking met Nederland en Duitsland.

Bio-economie centraal

Een van de vier workshops op 8 november stond in het teken van de bio-economie. Namens de Strategic Board Zuidwest-Nederland maakte Willem Sederel, voorzitter van de stuurgroep Biobased Economy van de Board, inzichtelijk wat de kansen zijn van het megacluster Zuidwest-Nederland, Vlaanderen en Noordrijn Westfalen.

Vanguard Initiatief

Rode draad in het zogenoemde Vanguard Initiatief van de tien Europese topregio's zijn de slimme specialisatie strategieën die de regio's moeten opstellen in het kader van de nieuwe Europese programma's 2014-2020. De Europese Commissie moet ongeveer 160 van zulke strategieën beoordelen. Zuid-Nederland (OP Zuid) kreeg vorige maand al publiekelijk complimenten van de Europese Commissie voor de strategie, die in de regio leidend wordt voor investeringen in de komende jaren.

De 'Vanguard'-regio's gaan nog een stapje verder. In een gezamenlijke verklaring, bestemd voor de staats- en regeringsleiders van de 28 lidstaten, beloven zij hun steentje bij te dragen aan economische groei en de toekomst van de industrie in Europa:

  • Enerzijds moet deze nieuwe groei bouwen op een echte bottom-up dynamiek inzake innovatie en ondernemerschap in ecosystemen op regionaal vlak.
  • Anderzijds is er nood aan politiek leiderschap om de gemeenschappelijke doelen te formuleren die een antwoord moeten bieden op de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd en om oplossingen te vinden die nieuwe industriële activiteiten teweegbrengen.

Op basis hiervan wil de 'Vanguard' groep dat via slimme specialisatie ondernemerschap wordt aangemoedigd in een aantal prioritaire domeinen, zoals:

  • biogebaseerde industrieën,
  • geavanceerde productie- en sleuteltechnologieën,
  • duurzaam bouwen,
  • milieuvriendelijke voertuigen,
  • smart grids
  • gezondheidszorg

Slimme specialisatie in deze gemeenschappelijke prioriteiten kan volgens de 'Vanguard' groep een nieuwe golf van investeringen teweegbrengen in deze opkomende industrieën, bijdragen tot het herstellen van het vertrouwen en tot de ontwikkeling van een groeidynamiek in Europa.

Video bij artikel

Meer informatie over Strategic Board Delta Region:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!