Tilburgse econoom positief over Brabantse economie

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: Omroep Brabant

Econoom en hoogleraar Financiële economie Sylvester Eijffinger ziet het herstel van de Brabante economie positief in.

Tilburgse econoom positief over Brabantse economie

Het maandag door de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) aangekondigde economische herstel zal in Brabant in eerste instantie vooral merkbaar zijn bij bedrijven die profiteren van het aantrekken van de export. Dit stelt econoom en hoogleraar Financiële Economie Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg.

De Tilburgse econoom doelt op bedrijven in de hoogwaardige maakindustrie. Denk aan chipfabrikant ASML in Veldhoven, maar zeker ook kleinere mkb-bedrijven zoals machinebouwers. "Bedrijven die nu profiteren van het aantrekken van de export", aldus Eijffinger. "Naar Europese landen, maar bijvoorbeeld ook naar opkomende landen als China."

Ook de situatie van de huizenmarkt in Brabant ziet Eijffinger positief in. "De bodem qua huizenprijzen is bereikt", denkt hij. "Mensen die lang hebben gewacht met het kopen van een huis, hakken nu de knoop door omdat ze anders bang zijn weer te laat te zijn."

Positief voor uitzendkrachten

Of dit ook positief nieuws betekent voor Brabantse bouwbedrijven denkt de hoogleraar niet direct. Hierin zit volgens hem wel een vertraging van een halfjaar tot een jaar. Positiever is Eijffinger over de uitzendmarkt. Brabantse bedrijven die dankzij het economisch herstel behoefte hebben aan nieuwe medewerkers zullen deze volgens hem het eerst zoeken onder uitzendkrachten.

Als extra pluspunt voor Brabant op weg naar structureel economisch herstel noemt Eijffinger de goede samenwerking tussen provincie, gemeenten, ondernemers en opleidingen in onze provincie. Dankzij een goede samenwerking tussen deze partijen heeft Brabant volgens Eijffinger 'de broek altijd goed weten op te houden'.

Ook voor de nabije toekomst verwacht hij veel van deze samenwerking. "We verwachten in Brabant niet zoveel vanuit Den Haag. Een instelling waarvan we nu kunnen profiteren", stelt de hoogleraar.

'Soap in Den Haag'

Concluderend stelt de Tilburgse econoom het positieve gevoel van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) te delen. Maar net als Knot ziet ook hij de voortdurende 'soap in Den Haag' als de belangrijkste bedreiging van dit economisch herstel.

Wanneer het kabinet van VVD en PvdA er niet in slaagt op een structurele manier samen te werken met partijen als CDA en D66 dan vormt dit volgens Eijffinger een bedreiging voor het herstel. Hij ziet het daarom nadrukkelijk als de taak van de president van de Nederlandsche Bank om het kabinet met zijn woorden van maandag te waarschuwen.

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!