Toekomstige tekorten technisch personeel

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: MKB

MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel luidt vandaag de noodklok bij de Tweede Kamer over de toekomstige tekorten aan technisch personeel. Het bedrijfsleven maakt zich ernstige zorgen door het teruglopende aantal leerlingen aan het technische vmbo, de pensionering van veel vakdocenten en het verdwijnen van meerdere techniekafdelingen van scholen.

Toekomstige tekorten technisch personeel

Samen met VNO-NCW en de Stichting Platform VMBO’s , en vergezeld door 20 vmbo-leerlingen, biedt Biesheuvel een manifest aan de Vaste Kamercommissie van onderwijs, dat gaat over de toekomst voor de techniek.

Sinds 2004 is het gemiddeld aantal leerlingen in de techniek met 30 procent gedaald. Al in 2014 wordt een tekort van ruim 38.000 technische vmbo'ers en ruim 23.000 technische mbo'ers verwacht. Technische studies kampen met een slecht imago, ondanks het feit dat deze opleidingen wel een garantie zijn voor een goede baan en carrière. De behoefte van het bedrijfsleven aan goed technisch personeel is groot en zal komende jaren alleen maar groter worden, onder andere door veel werknemers die met pensioen zullen gaan.

MKB-Nederland wil dat het onderwijs veel beter aansluit op de behoeftes van het bedrijfsleven. We moeten af van opleidingen die leiden tot werkloosheid. Volgens Biesheuvel moet er een ommekeer plaatsvinden in het imago dat een vakopleiding minder is dan een theorieopleiding. De maakindustrie en het ambacht is zeker zo belangrijk als de kennisindustrie. Deze bewustwording begint volgens Biesheuvel al op de basisschool.

Volgens de werkgevers is het vmbo een belangrijke vooropleiding voor het mbo. Ook moeten nieuwe vormen leerwegen ontstaan, zoals een technische variant van de mavo en beroepsoriënterend leren. Nu is het financieel nadelig voor een school, wanneer veel leerlingen daarvoor kiezen.

Meer informatie over VNO-NCW:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!