Toerisme steeds belangrijker voor Nederlandse economie

  • Toerisme & Recreatie
  • Bron: RECRON

De toerismesector speelt een steeds grotere rol in Nederlandse economie. De totale toeristische bestedingen in Nederland zijn vorig jaar gestegen naar 68,3 miljard euro, een stijging van ruim 4% ten opzichte van 2013. Dat meldde het CBS 17 augustus 2015.

Toerisme steeds belangrijker voor Nederlandse economie
Nederland profiteert van de groei van het inkomend toerisme, internationale toerismebedrijven die in Nederland zijn gevestigd en de groei van het binnenlands toerisme. Al met al groeit de toeristische sector sterker dan de Nederlandse economie. De sector wist in 2014 15.000 extra banen te scheppen. In totaal hebben nu 606.000 mensen een (deeltijd)baan in toerisme.

Meer buitenlandse toeristen

Een grote bijdrage aan de groei van de totale toeristische bestedingen komt net als in 2013 op het conto van buitenlandse toeristen. Er kwamen 9% meer buitenlandse toeristen naar Nederland dan een jaar eerder. Het geld dat deze toeristen uitgeven in Nederland (o.a. aan hotels, restaurants en winkels) draagt bij aan de groei van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid.

Profijt van ‘internationaal toerisme’

Daarnaast is er sprake van een toenemend aantal boekingen van buitenlandse toeristen die een accommodatie of ticket boeken bij of via een Nederlands bedrijf. Economisch gezien verdient Nederland wel aan deze boekingen, hoewel deze transacties vaak geen betrekking hebben op een buitenlandse toerist die ook daadwerkelijk afreist naar Nederland.

Nederlandse toerist geeft weer meer geld uit

Ook de Nederlandse toerist geeft weer meer uit. Deze binnenlandse toeristische bestedingen, die zowel op een binnenlandse als een buitenlandse bestemming betrekking kunnen hebben, groeiden ruim 2%.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!