Transport betonnen schip Le Serpent gaat voorspoedig

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Gemeente Schouwen-Duiveland

Dinsdag 5 juli is gestart met de verplaatsing van het betonnen schip "Le Serpent" vanuit De Schelphoek naar het Grevelingenmeer om daar dienst te gaan doen als duikwrak.

Transport betonnen schip Le Serpent gaat voorspoedig

Rijkswaterstaat Zeeland, Provincie Zeeland, Gemeente Schouwen-Duiveland, Nederlandse Onderwatersport Bond, Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen en Dive-Inn De Kabbelaar zijn sinds 2009 bezig met het voorbereiden van het afzinken van een schip in het Grevelingenmeer. Het schip dat wordt afgezonken ligt sinds 1970 in het gebied de Schelphoek (Oosterschelde). Dit schip dat rond 1920 in Frankrijk is gebouwd, bestaat geheel uit gewapend beton en heeft aanvankelijk dienst gedaan als bulkschip voor het transport van kolen tussen Engeland en Frankrijk.

Het schip is zo’n zestig meter lang en is rond 1970 in de Schelphoek afgezonken. Bij laag water was nog slechts de kajuit van het schip vanaf de wal zichtbaar.
 
In februari van dit jaar is het schip succesvol geborgen. De weken erna is er hard gewerkt aan het duikveilig maken van het schip. Zo werden te kleine mangaten dichtgelast en werden andere gaten juist groter gemaakt zodat sportduikers veilig het schip in en uit kunnen. Daarnaast is er een laag lege schelpen in diverse ruimten van het schip gestort zodat flora en fauna zich gemakkelijk in het schip kunnen vestigen.
 
Het schip wordt in het Grevelingenmeer ten westen van de jachthaven van Scharendijke afgezonken om daar als kunstmatig rif de onderwaternatuur en de onderwatersport een extra stimulans te geven.

Het verplaatsen van dit schip is een uniek project: in Nederland is het nog niet eerder voorgekomen dat een schip van dit formaat voor de duiksport is afgezonken. Het project wordt dan ook gezien als een nieuwe impuls voor het toerisme in Zeeland en Zuid-Holland en de duiksport in het bijzonder!

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!