Transportprijzen nemen toe, capaciteit daalt

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Logistiek.nl

De transportprijzen zijn in het tweede kwartaal met ruim 5 procent gestegen ten opzichte van de eerste 3 maanden in 2016. De capaciteitsindex is fors lager. Dat blijkt uit de 28e editie van de Transport Market Monitor van Transporeon en Capgemini Consulting.

Transportprijzen nemen toe, capaciteit daalt

De prijsindex nam het 2e kwartaal van dit jaar toe tot 96,3. Een stijging van 5,3% in vergelijking met het eerste kwartaal. Vergeleken met het 2e kwartaal in 2015 daalde de prijsindex 8,1%.

Capaciteitsindex daalt

De capaciteitsindex komt in het 2e kwartaal uit op 87,9, een daling van 20,6% ten opzicht van de eerste 3 maanden. De dieselindex klimt omhoog naar 68,4, een stijging van 15,8% ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar.

Daling Handelvolumes in Europa

De handelvolumes in Europa in Q2 zullen dalen met 4.4% tot €1941 miljard. Het eerste kwartaal was dat €2030 miljard. Vergeleken met het 2e kwartaal 2015, dalen de handevolumes met 7%.

Het verwachte volume zal het laagste zijn sinds het vierde kwartaal 2011, toen was het volume €1942 miljard.  Dat blijkt uit de European Trade Flow Index (ETFI). De ETFI is afgeleid van de Capgemini Consulting Global Trade Flow Index, een maatstaf voor de wereldwijde handel. Het volume van de handel is een drijfveer voor de vraag naar vervoer en de bijbehorende prijzen.

Meer informatie over Transport en Logistiek Nederland (TLN):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!