Twentse sensor meet stofdeeltjes

  • Technologie
  • Bron: Syntens

Het Twentse bedrijf SenseTech BV uit Enschede heeft een bijdrage van 300.000 euro voor de ontwikkeling van een stofsensor voor cleanrooms in de wacht gesleept.

Twentse sensor meet stofdeeltjes

SenseTech brengt de stofsensor, die al binnen vijf minuten een vervuiling detecteert, eind 2012 op de markt. Martien Elbers, directeur van SenseTech, is apetrots.

'Technologie zoekt ondernemer', dat is het motto van het programma Small Business Innovation Research (SBIR) van TNO. Hierbij krijgen MKB-bedrijven de gelegenheid om een door TNO ontwikkelde technologie verder te ontwikkelen tot een concreet product. Alle bedrijven mogen aan de eerste fase van SBIR deelnemen, in fase twee en drie geeft TNO een opdracht aan geselecteerde bedrijven.

Technisch, economisch en commercieel

SenseTech BV uit Enschede is bij SBIR 2011 aan de slag gegaan met een meettechniek om snel stofdeeltjes te bepalen. Het Twentse bedrijf, dat meetinstrumenten ontwikkelt en realiseert, heeft alle fasen van het programma met succes doorlopen. "Ons haalbaarheidsonderzoek, waarin we de technische, economische en commerciële haalbaarheid van de stofsensor hebben beschreven, is enthousiast ontvangen door de commissie. Daarom krijgen we nu een bijdrage van 300.000 euro om het product te ontwikkelen en vermarkten. We zijn apetrots en gaan vol enthousiasme aan de slag", aldus directeur Martien Elbers van SenseTech.

Van 24 uur naar 5 minuten

In clean rooms, zoals operatiekamers en productieruimtes van micro-elektronica, is hygiëne heel belangrijk, want een vervuiling heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid van de patiënt of de kwaliteit van elektronica. Met de bestaande methoden zijn stofdeeltjes pas na 24 uur aantoonbaar. Bij de technologie van TNO, waarbij een laserlichtbundel door glasplaatjes wordt gestuurd en automatisch elke 10 minuten een foto maakt op een chip, is de detectietijd verkort tot een half uur. SenseTech heeft deze tijd verder gereduceerd tot vijf minuten dankzij een verdere ontwikkeling van het softwareprogramma. "Dat betekent dat je realtime informatie krijgt en dus direct de oorzaak van de vervuiling kunt achterhalen, zoals het langslopen van een medewerker of het inschakelen van een nieuw apparaat", vertelt de directeur.

Waardevol advies

Bij het hele SBIR-traject heeft SenseTech dankbaar gebruikt gemaakt van de diensten van innovatieadviseur Benno Rademaker van Syntens Innovatiecentrum. "Hij is het hele traject met ons meegelopen, heeft kritische vragen gesteld en rake opmerkingen gemaakt. Als techneuten zijn we snel geneigd vooral op de inhoud in te gaan, hij heeft ervoor gezorgd dat we al in een vroeg stadium contacten hebben gelegd met de markt en een businesscase hebben uitgewerkt. Zijn bijdrage was voor ons heel belangrijk", aldus Martien Elbers.

Marktvraag

Met de financiële bijdrage van € 300.000 van TNO, waarvan € 250.000 vrij te besteden en € 50.000 voor TNO-advies, gaat SenseTech de stofsensor verder ontwikkelen. Het bedrijf verwacht eind 2012 de eerste sensoren te kunnen leveren. "De markt vraagt om een snelle sensor, want er zijn grote belangen gemoeid met hygiëne in clean rooms. Wij hebben dan ook veel vertrouwen in dit product", besluit Martien Elbers.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!