Uitbesteding in werk in de voedingsindustrie verdubbeld

Steeds meer werk in de Europese voedingsmiddelenindustrie zal de komende 8 jaar uitgesteed worden aan derden. De omzet in deze contractmarkt zal tot 2020 verdubbelen tot circa ?14 tot 16 miljard euro.

Uitbesteding in werk in de voedingsindustrie verdubbeld

Dat is circa 6% van de totale omzet in de voedingsmiddelenindustrie. Dat stellen analisten van de Rabobank unit Food & Agribusiness Research and Advisory.

Volgens de Rabobank-analisten is deze toename van de uitbesteding het gevolg van een stijgende vraag naar voedingsmiddelen en een verder toenemende consolidatie, waardoor A-merkfabrikanten moeten overwegen of zij zelf meer of grotere productie-eenheden in gebruik gaan nemen, of dat zij de productie gaan uitbesteden. Ook zouden A-merkfabrikanten contractanten in kunnen zetten om tegenwicht te bieden aan de steeds grotere supermarktketens.

Het uitbesteden van de productie is overigens niet zonder risico's. Zo bestaat de kans dat kennis uit de eigen organisatie weglekt. Daarnaast is er het risico van reputatieschade, bijvoorbeeld als een partnerbedrijf bij een schandaal betrokken raakt.

De Rabobank zet overigens nog wel een kanttekening bij de groeicijfers. Groei is alleen maar mogelijk als uitbesteding voor zowel de A-fabrikant als de contractant profijtelijk is. Dat betekent dat de zoektocht naar een contractant een langdurig proces kan zijn, wat de groei niet lineair en onvoorspelbaar maakt.

 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!