‘Uitbreiding grensoverschrijdende fietssnelwegen een stap dichterbij’

Uit onderzoek is gebleken dat er drie trajecten in de Euregio Rijn-Waal in Kleve die potentie hebben om grensoverschrijdend fietspad te worden. Dat staat in de haalbaarheidsstudie die op 5 april werd gepresenteerd door de burgemeesters Fleischhauer en Bruls van de steden Moers en Nijmegen.

‘Uitbreiding grensoverschrijdende fietssnelwegen een stap dichterbij’

De Euregio Rijn-Waal kent 6 steden met meer dan 100.000 inwoners: Düsseldorf, Duisburg, Moers, Arnhem, Nijmegen en Ede. Sinds 2015 werken deze steden intensiever met elkaar samen. Dit betekent concreet dat ze kennis, inzichten en ervaringen rondom stedelijke vraagstukken met elkaar uitwisselen, gezamenlijk projecten ontwikkelen en samen optrekken in het behartigen van belangen van de regio op provinciaal, deelstaat, nationaal en Europees niveau.

Mobiliteitsstudie

In het najaar van 2018 heeft een burgemeestersontmoeting plaatsgevonden in Nijmegen, waar is afgesproken om de komende jaren gezamenlijk aan een strategische agenda omtrent duurzaamheid, waarbinnen de thema’s ‘groene, gezonde en vitale stad’, ‘energietransitie’ en ‘slimme mobiliteit’ centraal zullen staan. De gepresenteerde uitkomsten van de Euregionale mobiliteitsstudie zijn hiervan het eerste concrete resultaat.

Fietssnelwegen

De analyse van het fietssnelwegen netwerk rondom de steden is gefinancierd vanuit het Europese fonds INTERREG V A en uitgevoerd door een samenwerking tussen een Duits en een Nederlands adviesbureau. Op basis van een gedetailleerde evaluatie van de fietssnelwegenetwerk in het gebied zijn er in de studie drie trajecten uitgelicht die volgens de deskundigen een groot potentieel hebben. Dit betreft de grensoverschrijdende route tussen Zevenaar - Doetinchem - Emmerich en aan de Duitse zijde van de grens: Emmerich - Kleve en Moers - Kamp-Lintfort.

Snelle fietsroutes

Het doel op middellange termijn is om deze routes uit te breiden en als snelle fietsroutes in te voeren, net als nu met de Europa-Radbahn tussen Kleve, Kranenburg en Groesbeek gedaan wordt. Voor de concrete uitwerking wordt de samenwerking gezocht met de desbetreffende gemeentes. Zij zijn ook op de hoogte gesteld van de uitkomsten van de analyse.

Meer informatie over Euregio Rijn-Waal:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!