Universiteit moet meer integratiefabriek zijn'

  • Onderwijs & Training
  • Bron: VNO-NCW

Universiteiten moeten zich meer ontwikkelen tot ‘integratiefabriek’ waar jongeren van verschillende herkomst zichzelf prepareren op participatie op de arbeidsmarkt.

Universiteit moet meer integratiefabriek zijn'

Dat stellen VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en Jaap Winter, bestuursvoorzitter van de VU in Amsterdam, dinsdag in Het Financieele Dagblad. De Boer opende maandag het academische jaar op de VU.

Minder techniek

Het aandeel van studenten met een niet-westerse allochtone afkomst is groeiende, maar universiteiten hebben nog onvoldoende aandacht voor de overgang van opleiding naar arbeidsmarkt, aldus De Boer en Winter. Allochtone studenten kiezen bijvoorbeeld minder voor techniek: 10 procent tegen 14 procent van de autochtone studenten.

Eigen netwerk

Ook blijkt er een tekort in het opzetten van een netwerk en het opbouwen van werkervaring voor de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in vorm van nevenactiviteiten. Allochtone studenten zijn minder geneigd lid te worden van studie- of studentenverenigingen. Universiteiten moeten zich inzetten dat beide groepen elkaar meer opzoeken en zich niet terugtrekken in de eigen werkelijkheid, vinden De Boer en Winter.

Meer informatie over VNO-NCW:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!