Update financiële markten

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: Rabobank

De Rabobank heeft nieuwe cijfers over de financiële markten vrijgegeven. Hierbij wordt gekeken naar de ontwikkelingen rondom de ECB, het Amerikaanse BBP en de Japanse koers-stand.

Update financiële markten

ECB reageert op inflatiecijfer

De ECB verlaagde vorige week donderdag de basisrente met 25 basispunten tot 0,25%. De depositorente blijft staan op 0%. De stap van de ECB kwam als een verrassing. De centrale bank verlengde ook het al versoepelde regiem voor liquiditeitsinjecties tot medio 2015. Net als de Fed lijkt de ECB minder voorspelbaar te worden, aangezien de stap niet met zoveel woorden van tevoren was gecommuniceerd.

BBP VS derde kwartaal

Het Amerikaanse BBP steeg in het derde kwartaal met 2,8%. Dat was beter dan verwacht, maar het was deels een gevolg van opgelopen voorraden (in totaal 0,8%). Over de eerste drie kwartalen van 2013 ligt de gemiddelde economische groei daarmee op 2,2%, een indrukwekkende prestatie gezien het drukkende effect van de overheidsbezuinigingen van 1,75%.

Japan

Terwijl veel aandelenmarkten rond de hoogste stand van het jaar noteren, staat de Nikkei nog altijd zo’n 7% beneden de top die neergezet werd op 22 mei van dit jaar. Zowel de Japanse aandelenmarkt als de yen/dollar bewegen zich sinds de start van de zomer zijwaarts. Het gevolg is dat er vraagtekens worden gezet bij de slagingskansen van Abenomics. Toch groeit de Japanse geldhoeveelheid sterker dan in de afgelopen vijftien jaar.

Lees de volledige update financiële markten van 13-11-2013 (PDF)

Meer informatie over RABOBANK DE KEMPEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!