Van A naar Brabant - contest innovatief vervoer

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Midpoint Brabant

Het landschap van Midden-Brabant is prachtig, maar dit trekt ook veel bezoekers aan. Vaak met vervuilende vervoersmiddelen. Daaom wordt nu op ludieke wijze een alternatief gezocht.

Van A naar Brabant - contest innovatief vervoer

Midden-Brabant verstouwt over tien jaar tweemaal zoveel recreatieve bezoeken als nu, bij elkaar zo’n 20 miljoen per jaar.  Dat is het gevolg van de ingezette ambities van de regio op het gebied van recreatie en vrijetijdseconomie, ambities die tot diep in de markten van noordwest-Europa reiken. Het toenemend aantal bezoekers van de toch al drukst bezochte recreatieregio van het land levert behalve enorme economische impulsen ook talloze extra vervoersbewegingen op in het publieke & private personenvervoer.

Midpoint Leisure Boulevard en Hogeschool NHTV

Om het prachtige parklandschap van Midden-Brabant te beschermen door het treffen van duurzame vervoersoplossingen – ook voor de eigen inwoners – zijn nieuwe, aansprekende  vervoersconcepten vereist. Daartoe doen het samenwerkingsverband Midpoint Leisure Boulevard en de hogeschool NHTV een beroep op alle professionele en creatieve krachten in het Brainport 2020-gebied met de contest ‘Van A naar Brabant’ die tot in december loopt.

Aftrap op woensdag 25 september in hartje Midden-Brabant

Op woensdag 25 september vindt de aftrap van deze ambitieuze ontwerperswedstrijd plaats. In drie categorieën worden professionals, studenten en bewoners uitgedaagd om mee te denken over nieuwe concepten voor het publieke en private personenvervoer van een toekomst die dichterbij is dan men denkt.

Geen futurische middelen maar realistisch concept

Het gaat daarbij niet om het bedenken van futuristische vervoersmiddelen, maar vooral om het beschrijven van vervoersconcepten die zowel synchromodaal zijn (diverse vervoersmiddelen in de keten van het personenvervoer ook volledig náást elkaar inzetbaar maken, zoals in het goederentransport inmiddels heel gebruikelijk is), als vraaggestuurd en gebaseerd op een telkens wisselbare capaciteit.

Een systeem dat bovendien vanuit de brede ‘bloedbanen’ en landelijke knooppunten vice versa doordringt tot in de haarvaatjes van het Midden-Brabantse land zodat iederéén er duurzaam van profiteert. De aftrap vindt plaats in hartje Midden-Brabant: op de Pagode van de Efteling met een wijdse blik over de regio in kwestie.

Schapen met vijf poten

Wellicht vragen de organisatoren schapen met vijf poten voor het personenvervoer over de Midden-Brabantse ‘herdgangen’ van weleer. Toch zijn ze er van overtuigd dat met creativiteit en ‘om-denken’ onverwachte oplossingen mogelijk zijn.

Om professionals en vrijdenkers op dat spoor te krijgen, is de vorm van een publiek-private contest gekozen voor zowel bedrijven, studenten als geïnteresseerde burgers in drie categorieën.

Natuurlijk zijn er fraaie prijzen, zoals trips voor deelnemers / teams naar Orlando, het Mekka van de recreatie waar deze vragen ook spelen. Maar wellicht relevanter is de bloedserieuze aandacht die voor àlle   ingezonden concepten wordt gevraagd bij bestuurders, bedrijven en belanghebbenden, onder meer met een expositie in december in het Provinciehuis Den Bosch.

Volledig elektrische VDL-personenbus

Deze contest wordt ingeluid door een specialist pur sang: Ronald van der Zijl, oud-directeur van de Efteling en oud-bestuurdslid van het Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN). Hij doet dat met in deels namens de Eindhovense topindustrieel Wim van der Leegte, Henk Kivits, directeur van de Efteling, Hein van Oorschot, directeur van de NHTV en Jan Bikker, algemeen directeur van Midpoint-Brabant. Bij de kick off zet Van der Leegte ook zijn VDL-Citea in, de eerste volledig  elektrische bus van het bedrijf. Naast deze modernste bus van Brabant komt ook een van de oudste in actie – het stokoudje FordB59 (BBA) van de Stichting Veteranen Autobussen.

Programma van eisen en inschrijving

Voor alle nu bekende deelnamegegevens, gegevens, programma’s van eisen, inschrijving et cetera: bezoek de websites www.leisureboulevard.nl en www.midpointbrabant.nl. Nadere informatie wordt desgewenst ook verstrekt via het programmabureau van MidpointBrabant in Tilburg, telefoon 013 5944282 en info@midpointbrabant.nl.

Meer informatie over Midpoint Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!