Van mest via eendenkroos tot veevoer

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Provincie Gelderland

In Beltrum start een praktijkproef met het kweken van eendenkroos als veevoer.

Van mest via eendenkroos tot veevoer

CC Advies (Ulft), Groot Zevert Vergisting (Beltrum), Thecogas (Lochem) en veevoederfabrikant Forfarmers (Lochem) voeren de proef uit. De provincie betaalt bijna een ton mee.

De grootschalige proef moet aantonen dat de productie rendabel is. Het eendenkroos wordt gekweekt met de vergiste mest uit een biovergistingsinstallatie vlakbij. De provincie ondersteunt de praktijkproef die twee jaar gaat duren en het haalbaarheidsonderzoek.

Klimaatdoelen
Gedeputeerde Annelies van der Kolk: ‘Deze ondernemers nemen het initiatief tot een vernieuwend product: eendenkroos als veevoer. Een initiatief als dit draagt bij aan de klimaatdoelen van Gelderland. De provincie wil dit graag graag ondersteunen. Een mooie combinatie van werken aan het mestprobleem, verlaging van de C02 uitstoot, productie van duurzame energie én innovatie in de voedselproductie’.

De smaak van jong gras
Eendenkroos is de verzamelnaam voor een groep kleine waterplanten die op het water drijven. Het bevat tot maximaal 40% eiwit dat qua samenstelling lijkt op dat van soja en andere veelgebruikte eiwitbronnen in veevoer. Het eendenkroos zou voor de koe smaken als jong, net gemaaid gras.

 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!