Van Straalen: “Tekort aan personeel rem op economische groei”

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB-Nederland

De economie draait weer op volle toeren. Bedrijven groeien zo hard dat ze het werk amper aan kunnen. Dat is goed nieuws, zei Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland gisteren in het Algemeen Dagblad.

Van Straalen: “Tekort aan personeel rem op economische groei”

Foto door Jeroen Poortvliet

De keerzijde van de medaille is dat de vraag naar personeel het aanbod niet bijhoudt. “Het tekort aan personeel zet een rem op de economische groei.”

365 duizend nieuwe banen

Vorig jaar waren er in ons land bijna 7.300 ‘snelle groeiers’ zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend: bedrijven waar het aantal werknemers in drie achtereenvolgende jaren met minstens tien procent toeneemt. Samen waren deze ondernemingen goed voor 365 duizend nieuwe banen in drie jaar tijd. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de metingen in 2010.

Krapte baart zorgen

“Deze cijfers zijn goed nieuws” aldus Van Straalen. De sectoren waar nu de meeste, snelste groei zich aftekent komen wel van ver. Ze zijn diep getroffen in de crisis, dus je moet het herstel ook in dat licht zien. Maar dan is de groei voor bedrijven en werknemers in deze sectoren ook extra van belang na zo’n zware tijd.” Het laat zien dat we een stevig kantelpunt in de economie hebben bereikt constateert de voorman van MKB-Nederland. “Tegelijkertijd zet de krapte in sectoren als techniek, de bouw, ict en de zakelijke dienstverlening een rem op de economische groei. Daar maken we ons zorgen over. Het blijft daarnaast natuurlijk van belang om ook de kleine bedrijven, met minder dan tien werknemers, de ruimte te geven voor groei. Te beginnen met vereenvoudiging van de regels rond de arbeidsmarkt.”

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!