home » nieuws » Bouw »

Veel verzuim door ongevallen in de bouw

  • Bouw
  • Bron: Technische Unie

In de bouwnijverheid is gemiddeld twee keer zoveel verzuim na een ongeval dan in andere sectoren. In de bouw gaat het om 2,8 procent van de werknemers die na een ongeval langer dan een dag weg blijven van het werk. In andere sectoren ligt dat gemiddelde op 1,4 procent

Veel verzuim door ongevallen in de bouw

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van CBS. Dat het aantal ongevallen in de bouw dit jaar erg hoog is bleek afgelopen zomer al. De verantwoordelijke Inspectie SZW melde toen een toename van 56 procent in de eerste helft van 2016, waarin al 42 dodelijke ongelukken te betreuren waren. Dat was destijds aanleiding voor het instellen van extra controles. 

Hogere boetes

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet vrijdag weten dat nalatige opdrachtgevers in de bouw binnenkort steviger aangepakt zullen worden. Als zij hun opdrachtnemers laten werken onder slechte arbeidsomstandigheden, kunnen ze volgend jaar hogere boetes tegemoet zien, met een maximum van 13.500 euro.

Taal en tijdsdruk

De belangrijkste oorzaken voor de toename van het aantal ongevallen in de bouw zijn en tijdsdruk en taalverschillen. Ook schatten opdrachtgevers regelmatig de risico’s van een uit te voeren bouwproject onvoldoende in en nemen daarmee onnodig grote risico’s voor werknemers. Door vanaf de start van een project beter na te denken over veilig en gezond werken, en de planning daar beter op af te stemmen, kunnen arbeidsrisico’s en ongelukken tijdens het werk worden voorkomen, aldus het Ministerie van SZW.

Controles door inspectie

In het Arbobesluit worden daarom de bepalingen voor opdrachtgevers aangescherpt. Met de aanpassing van deze bouwprocesbepalingen kan de Inspectie SZW beter en harder optreden tegen opdrachtgevers van bouwprojecten die de Arbowet overtreden. Ook opdrachtgevers die verzuimen een asbestinventarisatierapport aan de uitvoerende partij te verstrekken, kunnen nu door de Inspectie SZW worden aangepakt.

Meldpunt Veiligheid

In september startte FNV Bouw met het ‘Meldpunt Veiligheid in de Bouw’, waar volgens de vakbond veel gebruik van wordt gemaakt. “Het meldpunt is, helaas moet ik zeggen, een groot succes. Alleen het eerste kwartaal al kregen we ruim 60 meldingen. Die volgen we allemaal op. Waar nodig, werken we ook hierbij samen met de Inspectie SZW.” zegt Willem Dijkhuizen, projectleider Veiligheid FNV Bouw.

Veiligheid bij Technische Unie

De afgelopen twee maanden heeft Technische Unie veel aandacht aan veiligheid en veilig werken geschonken. Op onze PBM-pagina leest u meer over veilig werken en ons assortiment Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Ook het interview met Marco Horsman over het kiezen van de juiste werkschoenen is het lezen waard.

Meer informatie over TECHNISCHE UNIE B.V. EINDHOVEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!