Verdrag voor Nieuwe Sluis Terneuzen ondertekend

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Nieuwe Sluis Terneuzen

Op 5 februari 2015 ondertekenden de Vlaamse minister Ben Weyts (Mobiliteit en Openbare Werken) en de Nederlandse minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) het verdrag van de Nieuwe Sluis Terneuzen.

Verdrag voor Nieuwe Sluis Terneuzen ondertekend

In het verdrag staan afspraken over de aanleg van de Nieuwe Sluis, het beheer en onderhoud en de kanaalaanpassingen. De kosten voor de Nieuwe Sluis bedragen 920 miljoen euro. Nederland betaalt 155 miljoen euro. Vlaanderen draagt de overige kosten. Van de Nederlandse bijdrage neemt de Zeeuwse regio 10 miljoen euro voor haar rekening. Aan Vlaamse zijde neemt het Havenbedrijf Gent 15% op zich, een bijdrage die zal schommelen tussen 71 en 95 miljoen euro.

Feestelijk moment

De ondertekening van het verdrag is een mijlpaal voor het project! Dit feestelijke moment vond plaats in een tent op het sluizencomplex met verschillende hoogwaardigheidsbekleders. Naast de ministers spraken Desiree Oen, plaatsvervangend hoofd van kabinet Europees Commissaris voor Transport, burgemeester Jan Lonink van de gemeente Terneuzen en Mathias de Clercq, voorzitter van het Havenbedrijf Gent en Havenschepen van de stad Gent.

Artist impression

De ministers onthulden tijdens de bijeenkomst ook een artist impression van de Nieuwe Sluis. Dit is het voorlopige ontwerp van de Nieuwe Sluis. De officiële voorkeursvariant wordt nog verder uitgewerkt. Tegelijkertijd met het ontwerptracébesluit eind april 2015 wordt de voorkeursvariant door de Nederlandse minister bekend gemaakt.

Minister Schultz: “Dit grensoverschrijdende project sluit naadloos aan bij de ambitie van de Nederlandse Maritieme Strategie die ik onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Hiermee verstevigen we de concurrentiepositie van de maritieme sector in Noordwest Europa voor zowel binnenvaart, zeevaart als de havens. Ik ben verheugd met dit bereikte akkoord.”

Minister Weyts: “De realisatie van de Nieuwe Sluis Terneuzen is een van de prioriteiten die in het Vlaams regeerakkoord zijn opgenomen om de toegankelijkheid van de Vlaamse zeehavens te verzekeren. Met de ondertekening van dit Verdrag zetten we een cruciale volgende stap om de Nieuwe Sluis Terneuzen te realiseren.”

Meer informatie over Portaal van Vlaanderen:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!