'Verheugd over versoepeling maatregelen, snel duidelijkheid nodig'

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: VNO-NCW

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat het kabinet de coronamaatregelen verder versoepelt. Dat geeft ondernemers in tal van sectoren eindelijk weer meer lucht, zoals sportscholen, touringcar- en evenementenbedrijven.

 'Verheugd over versoepeling maatregelen, snel duidelijkheid nodig'

Essentieel is wel dat TNO, in opdracht van het kabinet, nu snel onderzoek doet naar de mogelijkheden om op een verantwoorde manier ook van de 1,5 meter regel te kunnen afwijken, zoals de VNO-NCW en MKB-Nederland hebben bepleit. Dat is snel nodig om te voorkomen dat ondernemers in bijvoorbeeld de horeca en de culturele sector alsnog omvallen omdat ze met die regel onvoldoende uit de voeten kunnen.

Veel mogelijk voor ondernemers

Met de woensdag aangekondigde versoepeling wordt weer een belangrijke stap vooruit gezet. VNO-NCW en MKB-Nederland zien hierin de resultaten van hun overleggen met het kabinet terug. Voor ondernemers wordt weer veel meer mogelijk. Het is goed en terecht dat sportscholen, sauna’s en dergelijke daadwerkelijk op 1 juli weer gasten mogen ontvangen, aldus de ondernemersorganisaties. Dat geldt ook voor de verruiming van het aantal personen per gebouw of zaal. Dit is met name voor de grotere evenementenlocaties, bioscopen en theaterzalen belangrijk. Probleem is wel dat de 1,5 meter regel in de meeste zalen er nog voor zorgt dat de capaciteit nog steeds ruim minder dan 50 procent is.

Snel onderzoek cruciaal

Door aan die 1,5 meter afstand regel vast te blijven houden, is de versoepeling voor diverse sectoren nog altijd onvoldoende voor een rendabele bedrijfsvoering. 'Het risico dreigt dat veel bedrijven gaan omvallen als er niet snel meer mogelijk wordt', zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. 'We zijn dan ook blij dat minister Grapperhaus TNO onderzoek laat verrichten naar ventilatie in zalen en horeca en of het mogelijk is om de 1,5 meter onder voorwaarden buiten en in goed geventileerde ruimten op een verantwoorde manier aan te passen. Daarover zijn de we afgelopen dagen goed met de minister in gesprek geweest. Cruciaal is wel dat dat snel gebeurt en dat het kabinet besluitvorming daaromtrent niet tot 1 september uitstelt.'

Lees meer...

Meer informatie over VNO-NCW:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!