Verhoging btw beter alternatief dan crisistaks

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: Radboud Universiteit

Verhoging van de btw is een beter alternatief om het overheidstekort van 36 miljard euro terug te dringen, vindt professor Gerard Meussen, hoogleraar Belastingrecht Radboud Universiteit Nijmegen.

Verhoging btw beter alternatief dan crisistaks

De Christenunie is voorstander van invoering van een tijdelijke crisis- en hersteltaks voor grootverdieners die boven de Balkenende-norm zitten.

Collectief verantwoordelijk, dus allemaal betalen
Meussen: 'Als het gaat om het op orde krijgen van de overheidsfinanciën, waarom zouden dan alleen de hogere inkomens daaraan moeten meebetalen? Bovendien zullen veel grootverdieners zo’n  verhoging afwentelen op de werkgever, wat een opwaartse druk zal leggen op de omstreden bonussen.'  Feit is dat naast de banken, de kredietcrisis deels door ons allemaal is veroorzaakt. 'We hebben op te grote voet geleefd, te veel uitgegeven aan leningen, met overhypothekering de prijzen op de onroerend goedmarkt kunstmatig opgejaagd, denkend dat de bomen tot in de hemel zouden groeien.'

Miljardenbesparing
Wij zijn dus als burgers deels collectief verantwoordelijk voor deze crisissituatie. Dan is het volgens Meussen ook redelijk dat wij daar allemaal via de belastingen aan meebetalen. En een uiterst simpele en effectieve oplossing is verhoging van de btw. Het hoge btw-tarief in EU-landen varieert van 15 tot 25 procent. Koplopers zijn Denemarken, Zweden en Hongarije met 25 procent. Nederland zit met 19 procent aan de lage kant. Een verhoging van de btw met 1 of 2 procent naar 20 of 21 procent levert miljarden aan belastingopbrengsten op. Dit kan door een relatief eenvoudige wetswijziging.

Eenvoudige wetswijziging
Het is geen nieuw idee. In het verleden is door de Eerste en Tweede Kamer al een wet aangenomen voor verhoging van het btw-tarief naar 20 procent met ingang van 1 januari 2009. Die wet is uiteindelijk weer ingetrokken. Het gaat om een eenvoudige wetgevingsoperatie die ook een demissionair kabinet aan de beide Kamers kan voorleggen. Meussen vindt dan ook dat minister Jan Kees de Jager zo’n wetsvoorstel moet indienen, zonder dat dit controversieel wordt verklaard.
Nederland staat overigens niet alleen. Ook Griekenland heeft aangekondigd om het btw-tarief te zullen verhogen van 19 naar 21 procent. Dus minister van Financiën: aan het werk!, aldus Gerard Meussen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!