Vernieuwende businessmodellen noodzakelijk voor retail

  • Toerisme & Recreatie
  • Bron: MKB Nederland

De invloed van internet heeft grote gevolgen voor de retail en vraagt om nieuwe business-modellen. Dat kwam deze week naar voren tijdens een round table waar o.a. de retailbranche, de vastgoedsector en banken aanwezig waren op uitnodiging van MKB-Nederland.

Vernieuwende businessmodellen noodzakelijk voor retail

Deze enorme transitie in de sector verlangt van winkeliers innovaties en nieuwe ontwikkelingen. MKB-Nederland gaat ondernemers hierin ondersteunen en faciliteren.

De winkelleegstand neemt op dit moment in rap tempo toe, vooral op perifere monofunctionele winkellocaties (meubelboulevards, autoshowrooms, etc.) maar ook in wijk- en buurtwinkelcentra en zelfs in centrumgebieden. De groei van internet als alternatieve verkoopplaats, de economische omstandigheden, ander koopgedrag, vergrijzing en bevolkingskrimp versnellen deze tendens. Ondernemers verruilen hun winkel voor afhaalpunten buiten het centrum. Tegelijkertijd gaat de binnenstad zich meer richten op vermaak, beleving en speciaalzaken. De snelle ontwikkelingen in de retailsector gaan de overheid te boven.

De veranderingen in de sector bieden ook nieuwe kansen voor mkb-bedrijven. Internet kan van een kleine retail-ondernemer een wereldspeler maken. Zakendoen met de andere kant van de wereld is veel gemakkelijker geworden. Starters zien kansen om hun onderneming online te beginnen en bij succes uit te breiden naar een echte winkel in de straat. Vastgoedpartijen zullen op deze tendens moeten inspelen door locaties aan te bieden waar in de toekomst vraag naar zal zijn.

MKB-Nederland gaat samen met branches een ondersteunende rol spelen bij de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen en de toekomstige rol van de retail en entertainment. Niet alleen zal de ondernemersorganisatie belemmerende wet- en regelgeving tegengaan maar ondernemers ook concreet ondersteunen in het behalen van meer online rendement en het bevorderen van de (online) verkoop.

De verschillende partijen zullen vaker bijeenkomen voor een round table en spreken over de transitie in de sector, vernieuwende praktijkvoorbeelden en de kansen.

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!