'Vernieuwing regels helpt innovatie vooruit'

  • Innovatie & MVO
  • Bron: MKB Nederland

Het kabinet wil innovatieve ondernemers de ruimte geven om te profiteren van de voordelen van nieuwe ontwikkelingen als de deeleconomie en digitalisering. MKB-Nederland en VNO-NCW juichen dat toe.

'Vernieuwing regels helpt innovatie vooruit'

‘Vernieuwing van regels helpt innovatie vooruit. Als maar wordt voldaan aan een aantal randvoorwaarden.’

In een brief aan de Tweede Kamer stelt minister Kamp van Economische Zaken dat het kabinet belemmeringen in wetgeving wil wegnemen om de ruimte te geven aan vernieuwing. Het is de bedoeling dat hier het komende halfjaar mee wordt geëxperimenteerd.

Richten op doelen

Een manier om de gewenste ruimte voor vernieuwing te bereiken is dat in wetgeving alleen nog maar doelen worden voorgeschreven en niet langer de middelen om die doelen te bereiken. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW stelt zo’n aanpak ondernemers in staat om innovaties sneller te introduceren.

Voorwaarde voor succes is volgens de organisaties dat regelgeving zo wordt aangepast dat de belangen van nieuwe en bestaande spelers met elkaar in lijn worden gebracht. Zodat bijvoorbeeld de traditionele aanbieders van overnachtingsplaatsen als hotels niet met veel strengere eisen worden geconfronteerd dan verhuurders van particuliere woonruimte als Airbnb.

Innovaties – en zeker ict-innovaties - hebben volgens MKB-Nederland en VNO-NCW een grotere slagingskans als ze op grotere schaal kunnen worden toegepast. De organisaties benadrukken dat gelijke regels in de Europese Unie daarvoor cruciaal zijn. Bij voorbeelden van innovaties als zelfrijdende auto’s en drones is dat zonneklaar. ‘Als in de EU de regels niet hetzelfde zijn, stopt de reis aan de grens.’

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!