Verzekeraars financieren MKB

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: ABN AMRO

Een groep van negen verzekeraars investeert via ABN AMRO in kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Verzekeraars financieren MKB

De betrokken partijen presenteerden gisteren een nieuwe samenwerking, waarmee een brug wordt geslagen tussen het beschikbare beleggingsvermogen bij verzekeraars en de vraag naar krediet vanuit het MKB. ABN AMRO speelt een verbindende rol door de kredietverstrekking en het risicomanagement te verzorgen.

De negen verzekeraars Achmea, Aegon, a.s.r., Delta Lloyd, Generali, De Goudse, Nationale-Nederlanden, SNS REAAL en VvAA, steken – onder coördinatie van het Verbond van Verzekeraars – samen met ABN AMRO in totaal 280 miljoen euro in de samenwerking MKB Financiering. De verzekeraars en ABN AMRO zijn elk goed voor de helft van dit bedrag. In de samenwerking wordt het risico en het rendement op de nieuwe MKB-leningen ook fifty-fifty verdeeld tussen ABN AMRO en de verzekeraars.

Toegang tot financiering

De partijen mikken met de financiering op het kleinere MKB. De kredieten bedragen maximaal één miljoen euro en hebben een looptijd van maximaal zeven jaar. Voor met name kleine en middelgrote ondernemingen is krediet via de bank vaak de enige mogelijke vorm van financiering.

Voor de verzekeringssector is de samenwerking een concrete mogelijkheid om te investeren in het MKB in Nederland, een categorie die nog nauwelijks toegankelijk is voor verzekeraars. De samenwerking is een resultaat van het position paper 'Investeren in Nederland', dat het Verbond vorig jaar heeft uitgebracht. Voor ABN AMRO zijn de beschikbare gelden een nieuwe bron van kapitaal en funding. Voor de MKB-klanten verandert aan de voorkant niets: het loket voor hun financiering blijft ABN AMRO.

Samenwerking MKB financiering snel van start

De partijen presenteren vandaag de nieuwe samenwerking op het jaarlijkse event van het Verbond over de rol van verzekeraars in een veranderende wereld. Naar verwachting zal op korte termijn worden gestart met de gezamenlijke financiering van het MKB. De samenwerking MKB Financiering is daarmee één van de eerste gezamenlijke financieringsinitiatieven richting MKB dat, na bekendmaking van tal van plannen, ook daadwerkelijk van start gaat.

Nederlandse verzekeraars beleggen al ruim zestig procent van hun vermogen in de Nederlandse economie. Door middel van deze samenwerking investeren ze in kredietverstrekking aan veelbelovende bedrijven die de financiering goed kunnen gebruiken. Eerder al investeerden de negen verzekeraars dertig miljoen euro in Qredits, dat kleine kredieten (tot 150.000 euro) verstrekt aan het klein-MKB. De kredietvraag zal naar verwachting stijgen door de aantrekkende economie.

Meer informatie over ABN AMRO :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!