Vierde editie verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van start

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: VNO-NCW Midden

Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland geeft vandaag tijdens de Week van de Ondernemer in Groningen het startschot voor de vierde editie van de verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland.

Vierde editie verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van start

De komende maanden zullen ondernemers zich in een grootschalig onderzoek uitspreken over het mkb-beleid in hun vestigingsplaats. De verkiezing heeft als doel gemeenten te prikkelen om het lokale ondernemersklimaat te verbeteren.

Focus op ondernemersbelangen

“Voor MKB-Nederland is de tweejaarlijkse verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente een instrument om gemeenten een scherpe focus op de ondernemersbelangen te laten houden”, aldus Van Straalen bij de aftrap. “Een gezond mkb is van groot belang voor lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid. Dat mkb moet je als gemeente dus de ruimte geven en faciliteren met goed, ondernemersvriendelijk beleid.”

Het grootschalige onderzoek wordt uitgevoerd door het Groningse onderzoeksbureau Lexnova en stoelt op vier pijlers: de tevredenheid van ondernemers in de gemeente, het imago van de gemeente, communicatie en beleid met betrekking tot het mkb en de hoogte van de gemeentelijke lasten voor het mkb. Bij het bepalen van de uiteindelijke rangorde worden aan elk van deze vier indicatoren wegingsfactoren toegekend. Ondernemers kunnen op www.mkbvriendelijkstegemeente.nl de vragenlijst invullen.

Samenwerking met VNO-NCW

Nieuw aan de editie van dit jaar is de samenwerking met de regionale organisaties van VNO-NCW, waarmee de verkiezing verder is verbreed. Lokale besturen krijgen net als bij de voorgaande edities de mogelijkheid om na afloop een rapport te ontvangen met een analyse van de sterke en zwakke punten en een lijst met concrete verbeterpunten. Ook kunnen ze desgewenst extra vragen voor ‘hun’ ondernemers laten meelopen.

Welke gemeente zich uiteindelijk de MKB-vriendelijkste van Nederland mag noemen, wordt eind van het jaar bekendgemaakt. In de aanloop naar de landelijke uitkomst wordt ook per provincie en regio een winnaar uitgeroepen.

Vorige winnaars

Het is de vierde keer dat MKB-Nederland deze verkiezing landelijk organiseert. In 2013 kwam in de provincie Utrecht gemeente Bunschoten voor de derde keer op rij als winnaar uit de bus. Bij de grote steden (G36) voerde Zwolle vorige keer de landelijke ranglijst aan.

Meer informatie over VNO-NCW Midden:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!