Vincent van Gogh: beter zichtbaar in West-Brabant

  • Toerisme & Recreatie
  • Bron: Regio West-Brabant

Regio West-Brabant, het samenwerkingsverband van de 19 gemeenten, gaat plekken die een rol hebben gespeeld in de periode dat Vincent van Gogh hier opgroeide en begon als kunstenaar, markeren met ‘luisterzuilen’.

Vincent van Gogh: beter zichtbaar in West-Brabant

Themajaar Van Gogh 2015

Het themajaar Van Gogh 2015 is de directe aanleiding geweest van de samenwerkende gemeenten om de betekenis van de beroemdste Brabander in de regio beter zichtbaar te maken. Dit is een mooie stap naar nog meer Van Gogh-beleving en nog meer bezoekers in de regio.

Onthulling eerste luisterzuilen op 30 maart

De eerste twee zuilen worden onthuld op 30 maart, de geboortedag van Van Gogh, in zijn geboortedorp Zundert. Kort daarna komen er nog vijf luisterpalen: in Etten-Leur, Breda en Zevenbergen. Het streven is om uiteindelijk 15 zuilen te plaatsen in de regio, die van bijzondere betekenis was voor Van Gogh. Doel is om de toeristische beleving van Van Gogh in West-Brabant verder te versterken. De plaatsing van de zuilen -die voorzien zijn van een verlicht informatiepaneel en audio- is een opmaat naar permanente zichtbaarheid van Van Gogh in West-Brabant.

Hiermee wordt de regio nadrukkelijker op cultuurhistorisch en toeristisch-recreatief gebied op de kaart gezet. Met Breda als bakermat voor de familie Van Gogh, Zundert als de geboorteplek en Etten-Leur als kantelpunt in het leven van Van Gogh. In Zevenbergen zat Vincent twee jaar op kostschool. Brabant kan gezien worden als een levende herinnering aan Van Gogh. Hier bracht Vincent een groot deel van zijn jeugd door. Dit heeft hem voor een belangrijk deel gevormd.

Locaties luisterzuilen West-Brabant

De eerste zeven luisterzuilen zijn voorzien bij het Van GoghHuis en Van Gogh kerkje in Zundert, op de Markt en aan de Binnentuin in Etten-Leur, aan de Stationsstraat in Zevenbergen (voormalige kostschool) en bij de Grote Kerk in Breda (waar Vincents opa 31 jaar predikant was), aan de Ginnekenweg (de verdwenen kisten met schilderijen) en Villa Mertersem in Princenhage (woonhuis van ‘oom Cent’ waar Vincent regelmatig over de vloer kwam).

Overige locaties die in beeld zijn voor een zuil zijn o.a.: de Pannenhoef, het Liesbos, de Passievaart (Hoeven), Breda Airport (Bosschenhoofd), Camping Liesbos, Jachthaven De Turfvaart/Zwartenbergsche Molen (Etten-Leur Noord), de basiliek (Oudenbosch) en Sint Willebrord (’t Heike in Vincents tijd). Allemaal locaties waar Van Gogh regelmatig kwam. De locaties van de zuilen sluiten aan op het wandel- en fietsknooppunten netwerk.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de erfgoedlocaties Zundert en Etten-Leur, gemeente Breda en gemeente Moerdijk, Regio West-Brabant en Van Gogh Brabant. De zuilen zijn ontworpen naar voorbeeld van Nuenen, waar positieve ervaringen zijn opgedaan met deze luisterpalen. Ondernemers hebben de mogelijkheid om een zuil te adopteren om zo een bijdrage te leveren aan de bevordering van het cultuurtoerisme in de regio.

Meer informatie over Regio West-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!