Vlaams Parlement geeft groen licht voor nieuwe sluis in Terneuzen

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Portaal van Vlaanderen

Het Vlaams Parlement heeft het verdrag met Nederland over de aanleg van de nieuwe sluis in Terneuzen goedgekeurd. Dat gebeurde met eenparigheid der stemmen. In Nederland was het licht deze zomer al op groen gezet.

Vlaams Parlement geeft groen licht voor nieuwe sluis in Terneuzen

Begin dit jaar tekenden Vlaanderen en Nederland een verdrag over de bouw van een nieuwe, grotere zeesluis in Terneuzen. Die moet fors grotere zeeschepen doorgang verschaffen naar de kanaal- en havenzone die reikt tot in Gent, bijkomende sluiscapaciteit scheppen voor zowel zee- als binnenvaart en een bedrijfszekere toegankelijkheid garanderen.

Vandaag kunnen zeeschepen van enig formaat enkel via de Westsluis de haven van Gent bereiken. Bovendien wordt een verdere stijging van het verkeer aan het sluizencomplex in Terneuzen verwacht wanneer de Seine-Scheldeverbinding een feit zal zijn.

Gent tevreden

Het Havenbedrijf Gent juicht de goedkeuring door het Vlaams Parlement toe. “Nu zowel Vlaanderen als Nederland met het verdrag hebben ingestemd, kan de volgende stap worden voorbereid. In het voorjaar van 2016 zal de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu het Tracébesluit nemen. Met dit besluit wordt het startsein gegeven voor de bouw van de sluis en kan de procedure worden opgestart om een aannemer te selecteren”, klinkt het van die kant.

De keuze van de aannemer zal volgend jaar plaatsvinden. De start van de bouw staat gepland voor 2017. In 2021 zou het eerste schip dan door de nieuwe sluis moeten varen.

De nieuwe sluis wordt 427 meter lang, 55 meter breed en 16 meter diep. Ze komt ten oosten van de Westsluis te liggen, in het midden van het sluizencomplex, en zal schepen van 366 meter lang, 49 meter breed en 15 meter diepgang kunnen schutten.

Meer informatie over Portaal van Vlaanderen:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!