Vlaanderen maakt 40 miljoen euro vrij voor Nieuwe Sluis Terneuzen

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Portaal van Vlaanderen

De Vlaamse regering maakt hoogstwaarschijnlijk 40 miljoen euro vrij voor de nodige werkzaamheden voor de bouw van een nieuwe zeesluis (de Nieuwe Sluis) op het kanaal Gent-Terneuzen in Terneuzen.

Vlaanderen maakt 40 miljoen euro vrij voor Nieuwe Sluis Terneuzen

Het geld is bestemd voor de nodige grondonteigeningen en voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de zeesluis. Het huidige tijdsplan kan met deze financiële injectie behouden blijven. Die houdt in dat de huidige studies nog een jaar duren. Daarna kunnen de aanbestedingen van start gaan en in 2017 de bouwwerkzaamheden, om de sluis tegen 2021 operationeel te hebben.

Verdrag

Nederland en Vlaanderen hebben hierover al een verdrag gesloten, maar dit is nog niet geratificeerd. Volgens dit verdrag neemt Nederland precies 141,9 miljoen euro van de circa 830 tot 900 miljoen euro van de kosten op zich en Vlaanderen de rest. De haven van Gent zal 15% van de Vlaamse inbreng ophoesten. Van het Vlaamse gedeelte kunnen de aangevraagde Europese subsidies worden afgetrokken. Die zullen vermoedelijk 20 tot 40% van de totale kostprijs bedragen.

Sluizencomplex

Het sluizencomplex van Terneuzen telt momenteel drie sluizen, waarvan de grootste geschikt is voor panamax-schepen. De nieuwe sluis zal hoogstwaarschijnlijk – er staat nog drie varianten open – de middelste bestaande sluis vervangen. Met haar lengte van 366 meter, breedte van 49 meter en diepte van 15 meter zal ze ook postpanamax-schepen kunnen doorlaten. Nu kunnen alleen postpanamaxschepen met een grotere diepgang dan panamax het sluizencomplex passeren, mits ze vooraf een deel van hun lading overslaan.

De beslissing in de Vlaamse regering ligt gevoelig, omdat vice-premier Annemie Turtelboom (VLD) gisteren tijdens een bezoek aan Gent al 40 miljoen euro beloofde, terwijl het eigenlijk om een bevoegdheid gaat van haar collega voor openbare werken Ben Weyts (N-VA) en de beslissing pas op de agenda van vandaag staat.

Meer informatie over Portaal van Vlaanderen:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!