Vliegende auto maakt succesvolle testvluchten

  • Technologie
  • Bron: BOM

De Raamsdonkveerse onderneming PAL-V Europe NV heeft een serie succesvolle testvluchten uitgevoerd met haar vliegende auto: de PAL-V (Personal Air and Land Vehicle).

Vliegende auto maakt succesvolle testvluchten

In de afgelopen weken zijn verschillende testvluchten uitgevoerd op de vliegbasis Gilze Rijen. Het gepatenteerde voertuig vliegt in de lucht als een gyrocopter, die opstijgt door een zelf roterende rotor. De stuwkracht wordt geleverd door een opvouwbare propeller op de achterzijde van het voertuig. Op de weg rijdt de PAL-V als een sportauto. Er is geen nieuwe infrastructuur nodig voor de PAL-V, omdat de bestaande wegen en luchthavens gebruikt kunnen worden. De PAL-V kan vrijwel overal opstijgen en landen. Voor opstijgen is een baantje van ongeveer 165 meter genoeg. Dat kan een verharde baan of een grasbaan zijn.

Nederlandse innovatie

Sinds de voltooiing van het eerste concept ontwerp in 2008, heeft een team van toptechnici gewerkt aan het realiseren van de eerste prototypes. Gerenommeerde instituten zoals het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en de Technische Universiteit Delft zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van de PAL-V. De PAL-V voldoet aan alle bestaande voorschriften en wettelijke vereisten in alle belangrijke markten. Dat betekent dat het voertuig daar zowel op de weg als in het luchtruim is toegestaan.

De onderneming

PAL-V Europe NV, de onderneming die de PAL-V ontwikkelt, is gevestigd in Raamsdonksveer. Het management bestaat uit een team van Nederlandse ondernemers met expertise in de luchtvaart, de auto-industrie, research en marketing.
De onderneming is aanvankelijk gefinancierd door een groep informele investeerders. Daarnaast werd een loan (innovatie krediet) verkregen van het ministerie van economische zaken. Drie Nederlandse ministeries steunen het project vanwege de technische innovatie en de economische potentie. “De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij” (BOM) heeft PAL-V Europe NV ondersteund bij een OP-Zuid subsidie en een internationaal technologie transfer project. Zij zal ook in de toekomst betrokken zijn bij de verdere opbouw van het bedrijf.

Robert Dingemanse, directeur en medeoprichter van PAL-V: “We zijn heel trots om deze succesvolle eerste vluchten van de PAL-V bekend te kunnen maken. We nodigen voor de volgende fase investeerders uit om met ons deze nieuwe toekomst in mobiliteit vorm te geven. Er is veel belangstelling voor de PAL-V. Voor deze testvluchten werden we al dagelijks benaderd door potentiële klanten en dealers.

Professionele gebruikers en bedrijven onderzoeken de mogelijkheden om hun effectiviteit en efficiëntie met de PAL-V te verbeteren. Belangrijke potentiële klanten zoals de politie, het leger en Flying Doctors hebben belangstelling getoond en zien mogelijkheden bij hulp in rampgebieden, bewaking en beveiliging. Met een aantal partijen worden al besprekingen gevoerd over hun specifieke wensen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!