VNO-NCW: 'Niet te veel sleutelen aan minimumjeugdloon'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: VNO-NCW

Als er 'te draconisch' aan het minimumjeugdloon wordt gesleuteld, is dat slecht voor jongeren en de economie als geheel. Dat hebben VNO-NCW en MKB-Nederland gezegd tijdens een hoorzitting over de wenselijkheid van verhoging van het minimumjeugdloon.

VNO-NCW: 'Niet te veel sleutelen aan minimumjeugdloon'

Een hoger loon of verlaging van de leeftijdsgrens zou ertoe leiden dat jongeren eerder de schoolbanken verlaten, en dat vinden de ondernemingsorganisaties niet wenselijk. 'Wij vinden dat jongeren tot minstens hun twintigste onderwijs moeten volgen.'

Meer werkloosheid

Een 'substantiële' verhoging van het minimumjeugdloon leidt bovendien tot meer jeugdwerkloosheid. Dat zei ook het Centraal Planbureau tijdens de hoorzitting. Nederland kent een relatief lage jeugdwerkloosheid, en dat is mede te danken aan het minimumjeugdloon, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Meerderheid voor verhoging

Later dit jaar debatteert de Tweede Kamer over het minimumjeugdloon. Een Kamermeerderheid steunt een D66-motie voor verhoging. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat de mogelijkheden daarvoor onderzoeken.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!