VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen pleit voor regionaal beleid retail en bedrijventerreinen

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: VNO-NCW Midden

Aan de vooravond van het Ruimtekoers festival in Arnhem, waarbij een maand lang op allerlei manieren naar leegstand gekeken wordt, pleiten VNO-NCW en MKB-Nederland Midden voor meer samenwerking tussen overheid en ondernemers om te komen tot een regionaal beleid voor retail en bedrijventerreinen.

VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen pleit voor regionaal beleid retail en bedrijventerreinen

De afgelopen jaren is er door het economisch klimaat, veranderd koopgedrag, flexibel werken en innovatie een overschot ontstaan in het aantal vierkante meters detailhandel, bedrijventerreinen en kantoren. Willekeurig bijbouwen om grondexploitaties te redden kan regionaal negatieve gevolgen hebben door het verdwijnen van cohesie.

Versterking regio

De nadruk moet volgens VNO-NCW komen te liggen op het versterken van de regionale huidige structuren, zoals genoemd in het regionaal programma detailhandel van de opgeheven Stadsregio, en niet op het verzorgen van extra meters. Nieuwe initiatieven zijn uiteraard welkom binnen de bestaande structuren waarbij gekeken moet worden naar het effect op de gehele regio. Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen, is dan ook voorstander van overleg op regionaal niveau tussen lokale overheden en belangenverenigingen van ondernemers en ontwikkelaars om te komen tot een gezamenlijke visie die de regio versterkt. “Uiteindelijk moet er een gezamenlijk doel zijn en levert een sterke regio meer op dan slechts één binnenstad of bedrijventerrein dat floreert”.

Daarnaast is het belangrijk de kwaliteit van de bedrijventerreinen op peil te houden en pas functies te verruimen als vaststaat dat de ruimte niet binnen bestaande bestemmingen in gemeente of regio gevonden kan worden. “Op het moment dat de economie verder aantrekt moeten er goed ontwikkelde bedrijventerreinen staan die aantrekkelijk zijn om te vestigen. Dit wordt niet bereikt door nu versneld nieuwe functies toe te staan om problemen in grondexploitaties of leegstand tegen te gaan. Het regionaal verplaatsen van die problemen is bron voor nog meer leegstand en vertroebeling” aldus Hielkema.

Meer informatie over VNO-NCW Midden:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!