Voedingsindustrie heeft jaarlijks 2000 MBO'ers nodig

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: VMT

De voedingsindustrie staat in de rij om MBO geschoolde medewerkers binnen te halen. Zeker 2000 nieuwe MBO'ers zijn op jaarbasis nodig.

Voedingsindustrie heeft jaarlijks 2000 MBO'ers nodig

De voedingsmiddelenindustrie heeft jaarlijks nog steeds veel nieuwe arbeidskrachten nodig. Zeker nu in de nabije toekomst de generatie babyboomers langzamerhand met pensioen gaat.

Dick Pouwels van HAS Hogeschool ziet de groei tot 2020 toenemen.
Deze boodschap verkondigde Philip den Ouden, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen (FNLI) tijdens een bijeenkomst bij HAS in Den Bosch ter gelegenheid van de aanvaarding van het lectoraat Technologie en Ingrediënten door Albert Zwijgers.

Tekorten operators

“We hebben per jaar circa 2000 mbo’ers nodig, terwijl er drie- tot vierhonderd op de markt komen. Ook op hbo- en wo-functies ontstaan tekorten. Deze tekorten kunnen de toekomst van deze maakindustrie ernstig in gevaar brengen”, klonk de waarschuwende boodschap van Den Ouden. Het gaat vooral over tekorten aan operators.

De HAS Hogeschool heeft over groei niets te klagen. Zo groeide het aantal eerstejaarsstudenten voedingsmiddelentechnologie in drie jaar tijd van vijftig naar honderdtwintig.

Groei student HAS Hogeschool

Bestuursvoorzitter van HAS Hogeschool Dick Pouwels verwacht rond 2020 de top te bereiken van het aantal studenten. Hij benadrukt dat  groei geen doel op zich is. De voordelen van schaalvergroting nemen niet meer toe als HAS verder doorgroeit, meent Pouwels.

HAS dat momenteel vierduizend studenten telt, zal zich de komende jaren richten op maatschappelijke thema’s als verduurzaming, het voeden van een groeiende wereldbevolking en vergroening van de economie.

Herformuleren voedinsindustrie

Albert Zwijgers sloot de bijeenkomst af met een rede over het belang van ‘harde technologie.’ Hij wees op het belang van “diepgaand inzicht” op de manier waarop ingrediënten en additieven zich gedragen in de voedingsmatrix. Immers door voortschrijdend inzicht in de voedingswetenschap worden veel voedingsmiddelen geherformuleerd.

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!