Voor het eerst meer overnachtingen van buitenlanders dan Nederlanders in Zeeland

In 2017 werd er in Nederland een recordaantal van 111,8 miljoen overnachtingen doorgebracht, waarvan 61 procent door Nederlanders en 39 procent door buitenlandse gasten. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers over toerisme in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor het eerst meer overnachtingen van buitenlanders dan Nederlanders in Zeeland

Bron: CBS, bewerkt door Kenniscentrum Kusttoerisme; 2017 = voorlopige cijfers

De groei van het toerisme in 2017 wordt vooral gedragen door buitenlandse gasten, met een toename van 13 procent vergeleken met een jaar daarvoor.

Nieuw record in Zeeland

Ook in Zeeland nam het toerisme vanuit het buitenland weer flink toe: 8 procent meer overnachtingen dan in 2016. Het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten daalde daarentegen met 5 procent. Desondanks noteerde het CBS een nieuw record voor Zeeland: 10,2 miljoen overnachtingen.

De groei van het aantal buitenlandse overnachtingen in Zeeland wordt vooral gegenereerd vanuit Duitsland (+11 procent), daarentegen daalde het aantal overnachtingen vanuit België voor het eerst sinds enkele jaren (-6 procent). Verder was er een toename zichtbaar in het aantal nachten door Britse gasten, alhoewel hun aantallen nog altijd zeer klein zijn.

Bungalowparken

Kijkend naar type accommodatie, zien we in Zeeland een verdere groei van het aantal nachten op bungalowparken. Deze groei is mede tot stand gekomen door de grote uitbreiding van het aanbod van bungalows en verhuurchalets in Zeeland. Het toeristisch kamperen stabiliseerde in 2017; Nederlandse kampeerders verbleven minder nachten maar dit werd volledig gecompenseerd door de toename van buitenlandse kampeerovernachtingen. Het aantal hotelovernachtingen in Zeeland groeide licht.

Cijfers CBS

Bron: CBS, bewerkt door Kenniscentrum Kusttoerisme; 2017 = voorlopige cijfers

Kleine kanttekening

CBS meet het aantal overnachtingen bij toeristische accommodaties. In dit onderzoek worden kleine (vaak particuliere) logiesaanbieders niet meegenomen en ook het verblijf van vaste gasten (mensen met een eigen vakantieverblijf zoals een stacaravan, boot of tweede woning) wordt niet meegeteld. CBS brengt dus slechts een deel van het toerisme in beeld. De totale omvang van overnachtingen in Zeeland wordt volgens Kenniscentrum Kusttoerisme geschat op zo’n 16,5 miljoen.

CBS publiceerde nu de voorlopige cijfers, definitieve cijfers worden tegen de zomer verwacht. Kenniscentrum Kusttoerisme zal deze cijfers verder analyseren en publiceren in de jaarlijkse leaflet met kerncijfers over toerisme in Zeeland.

Meer informatie over Kenniscentrum Kusttoerisme:

Bekijk het complete instantieprofiel

Meer informatie over HZ University of Applied Sciences:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!