Vooral Hollanders houden vakantie in Gelderland

  • Toerisme & Recreatie
  • Bron: Provincie Gelderland

Gelderland is met 2,9 miljoen vakanties per jaar een zeer populaire binnenlandse vakantiebestemming. Een op de zes binnenlandse vakanties wordt hier doorgebracht. Gelderland trekt vooral randstedelingen uit Noord- en Zuid-Holland.

Vooral Hollanders houden vakantie in Gelderland

Mountainbikers in Gelderland; bron provincie GelderlandDeze cijfers zijn te vinden in de Trendrapportage ‘Maak kennis met de vrijetijdseconomie in Gelderland’ (zie Documenten) die 17 januari door Gedeputeerde Staten is besproken.

Grote betekenis voor economie
De provincie Gelderland wil deze positie graag behouden en versterken. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: ‘De vrijetijdseconomie is essentieel voor Gelderland. Deze sector vertegenwoordigt een grote economische waarde, biedt werkgelegenheid, ook aan jongeren. Onze goede positie moeten we behouden en we moeten keihard werken om deze te versterken. Hiervoor ontwikkelen we een aanvalsplan Vrijetijdseconomie samen met de sector.’

Buitenrecreatie, uitgaan en winkelen
Nederlanders gaven in 2010 ruim 412,4 miljoen euro uit tijdens vakanties in Gelderland. Ongeveer 13 procent hiervan komt voor rekening van de vakantieganger die verblijft op een vaste standplaats. Tijdens dagtochten of vrijetijdsactiviteiten wordt er jaarlijks in Gelderland ruim 2,5 miljard euro besteed. De vrijetijdsconsument is vooral verzot op de buitenlucht, uitgaan en winkelen.

Nummer 2 voor zakenreizen
Gelderland staat landelijk op nummer 2 als het gaat om zakenreizen. In 2008 verbleven 656.000 mensen voor een meerdaagse zakenreis in Gelderland. Meer dan de helft hiervan ging naar de Veluwe. De binnenlandse zakelijke markt in Gelderland vertegenwoordigt een waarde van gemiddeld 178 miljoen euro per jaar.

Buitenlandse markt
Gelderland heeft als vakantieprovincie voor buitenlandse gasten nog geen grote betekenis Jaarlijks komen ongeveer 308.000 buitenlanders naar Gelderland voor een verblijfsbezoek. Dat is slechts 2,8 procent van het aantal buitenlandse toeristen in Nederland. Dit aandeel zou dus versterkt kunnen worden. De provincie Gelderland kijkt hierbij met name naar de Duitse markt.

Meer informatie over Provincie Gelderland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!