‘Voorbereiding op hbo’ populairste mbo-keuzedeel

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Algemene Onderwijsbond

Het keuzedeel dat mbo-studenten voorbereidt op het hbo, is tot nu toe het vaakst opgenomen in het aanbod van keuzedelen bij mbo-opleidingen. Dat blijkt uit een rapportage van de regieorganisatie Herziening Mbo.

‘Voorbereiding op hbo’ populairste mbo-keuzedeel

Vanaf dit schooljaar beginnen alle mbo-scholen met het aanbieden van keuzedelen. Een ingrijpende verandering. Scholen bepalen zelf welke keuzedelen ze willen aanbieden aan hun studenten en proberen zo de aansluiting op de arbeidsmarkt te verbeteren. Scholen kunnen door de keuzedelen, die binnen drie maanden aangevraagd en goedgekeurd moeten zijn, inspelen op de vraag van bedrijven uit de regio.

Eerste beeld

De rapportage geeft, volgens de onderzoekers, vooral een eerste beeld van waaruit studenten kunnen kiezen. Het gaat om een voorlopig aanbod, zeker omdat scholen soms een keuzedeel hebben opgenomen dat nog niet is goedgekeurd door de minister. Het populairst is de voorbereiding op het hbo: dit keuzedeel is 440 keer opgenomen bij een opleiding. Op de tweede plek staat met 438 keer het keuzedeel ‘Engels in de beroepscontext’ en op drie ‘ondernemend gedrag’, dit werd 433 keer opgenomen.

Uit de rapportage blijkt dat keuzedelen waar een brede groep studenten iets aan heeft, het vaakst zijn opgenomen in het aanbod. ‘Dat zijn bijvoorbeeld generieke vakken als taal en rekenen, ondernemerschap en duurzaamheid’, aldus de onderzoekers. 3 procent van de keuzedelen wordt meer dan honderd keer door scholen bij opleidingen gekozen.

Beroepsgerichte keuzedelen

De meest populaire beroepsgerichte keuzedelen zijn: visagie, mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en wijkgericht werken. De onderzoekers verwachten dat het gemiddeld aantal keuzedelen per opleiding de komende jaren flink gaat groeien.

De keuzedelen werden ingevoerd om beter op de arbeidsmarkt aan te sluiten. Het regieorgaan gaat monitoren of dit ook daadwerkelijk het geval is.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!