Voorlopig geen nieuwe structuur loodsgelden

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Zeeland Seaports

De huidige structuur van de loodsgelden blijft nog zeker tot 2014 gehandhaafd. Dat heeft ministers Schultz (IenM) de Tweede Kamer laten weten.

Voorlopig geen nieuwe structuur loodsgelden

Eerder had ze het parlement al laten weten dat een werkgroep uit het bedrijfsleven geen kans zag om voor de vastgestelde datum van 19 januari advies uit te brengen over een nieuwe structuur voor de loodsgelden.

Die adviesgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de zeehavens, de cargadoors, de reders en de loodsen zelf. Volgens Schultz wordt de deadline niet gehaald omdat de materie complex is, de noodzakelijke berekeningen tijdrovend zijn en omdat de achterbannen geraadpleegd moeten worden.

De tarieven voor het beloodsen van zeeschepen van en naar de Nederlandse zeehavens worden nu vastgesteld door de Nederlandse Mededingingsautoriteit, nadat daartoe voorstellen worden gedaan door het Loodswezen.

Onenigheid tussen de NMa en het Loodswezen leidde de afgelopen jaren tot een aantal rechtszaken, waardoor tarieven achteraf gecorrigeerd moesten worden. Dat gebeurde door de correcties te verrekenen met de nieuwe tarieven, waardoor er forse fluctuaties ontstonden. Dat jojo-effect is de betrokken partijen een doorn in het oog.

Meer informatie over North Sea Port:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!