home » nieuws » Industrie »

Voorraden stijgen en vertrouwen daalt bij producenten in de industrie

  • Industrie
  • Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Uit de conjunctuurtest voor oktober 2011 van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de voorraden in de industrie oplopen en het vertrouwen afneemt.

Voorraden stijgen en vertrouwen daalt bij producenten in de industrie

De stemming onder de ondernemers in de industrie is in oktober verslechterd. Het producentenvertrouwen daalde van -0,5 in september naar -3,2 in oktober. De vertrouwensindicator kwam daarmee op hetzelfde niveau uit als in augustus.

De industrie behaalde in augustus 16 procent meer omzet dan een jaar eerder. In juli bedroeg de groei 14 procent. Augustus had in 2011 een werkdag meer dan in 2010. Het positieve effect op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ongeveer 2 procent. De door de industrie verkochte producten waren bijna 10 procent duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus ruim 1 procent groter dan in augustus 2010. Daarmee is de productiegroei gehalveerd ten opzichte van die in juni en juli. In nagenoeg alle branches van de industrie was er sprake van een kleinere productiegroei dan in juli.

In het tweede kwartaal van 2011 groeide de Nederlandse economie met 1,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Ondernemers veel somberder over orderpositie en toekomstige productie

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, de verwachte productie in de komende drie maanden en het oordeel over de voorraden gereed product.

Zowel over de orderpositie als over de toekomstige productie waren de ondernemers in oktober veel somberder dan in september. Het oordeel over de voorraden verslechterde ook, maar in mindere mate.

Lees meer

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!