Waterschap Veluwe bouwt waterkrachtcentrale

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Veluwe.nl

Waterschap Veluwe bouwt een waterkrachtcentrale bij de Hezenbergerstuw aan de westzijde van het Apeldoorns Kanaal tussen Hattem en Wapenveld.

Waterschap Veluwe bouwt waterkrachtcentrale

Het dagelijks bestuur van het waterschap stemde   woensdag 3 maart in met de realisatie van de centrale. Provincie Gelderland subsidieert het project in het kader van Actieplan Recessie 2009-2010. Het niveauverschil bij de Hezenbergerstuw stuw is 2,50 meter. Het vallende water wordt gebruikt voor het opwekken van groene stroom. De waterkrachtcentrale levert minimaal 100 MWh stroom per jaar. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van minstens dertig huishoudens per jaar. Waterschap Veluwe zal de opgewekte energie leveren aan het elektriciteitsnet. Voor de waterkrachtcentrale maakten diverse aannemers een ontwerp. Drie aannemerscombinaties hebben een aanbieding gedaan waarna het beste idee wordt gekozen en gerealiseerd.
Duurzame energiebronnen
Op dit moment wordt 19,4 procent van de Europese elektriciteitsproductie door werkelijk duurzame energiebronnen verzorgd, zoals waterkracht, windkracht, biomassa en zonne-energie. 63 procent komt daarbij van waterkrachtcentrales. Dit onderstreept het belang van waterkracht in de Europese strategie om het gebruik van alternatieve energiebronnen in de komende jaren te stimuleren. In Nederland speelt waterkracht tot dusver een beperkte rol. Op dit moment wordt slechts 0,2 procent van de elektrische energie uit water gewonnen. Uit een verkenning Rijkswaterstaat blijkt dat energie uit water aan 10 procent van de elektriciteitsvraag in Nederland zou kunnen voldoen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!