Waterschappen dragen bij aan energie- en grondstofschaarste

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Waterschap Veluwe

Waterschappen voorzien steeds vaker in hun eigen energiebehoefte door toepassing van innovatieve technieken. Doordat het afvalwater vol energie zit houden ze steeds vaker energie over. Deze groene energie wordt geproduceerd door het nieuwe concept, de Energiefabriek. Minister Verhagen heeft met meer dan 50 partijen op maandag 3 oktober de Green Deal getekend in de nieuwste Energiefabriek in Nieuwegein.

Waterschappen dragen bij aan energie- en grondstofschaarste

Naast het opwekken van waterschapsenergie, zijn de waterschappen bezig met het probleem van grondstoffenschaarste. Zo wordt fosfaat teruggewonnen uit afvalwater. Vandaag tekenen twintig partijen, waaronder de Unie van Waterschappen, het ketenakkoord fosfaatkringloop met het Rijk. Verduurzaming van de economie wordt hiermee concreet  ingevuld door de waterschapssector.

Milieu de grootste winnaar
De EnergiefabriekPeter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen; "Op mondiale schaal verbruiken we steeds meer energie en, in een steeds hoger tempo, de slinkende voorraad grondstoffen. Naast het produceren van biogas zetten waterschappen nu concrete stappen om fosfaat terug te winnen. In Europa wordt bijna al het fosfaat geïmporteerd via kunstmest en veevoer. Uiteindelijk belandt 20 procent daarvan weer in het rioolwater. Door het fosfaat terug te winnen worden we minder afhankelijk van de import van fosfaaterts. Dit levert meer op dan geld, het milieu is uiteindelijke de grootste winnaar."

Lees verder >>

Meer informatie over Waterschap Vallei en Veluwe:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!