Waterstofbus kan starten

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Provincie Gelderland

In de loop van 2010 gaan in Arnhem een stadsbus en enkele personenauto’s op waterstof rijden om ervaring op te doen en om de belangstelling voor deze duurzame brandstof te vergroten.

Waterstofbus kan starten

Provincie, regio Arnhem-Nijmegen en de gemeente Arnhem zorgen voor de financiering.

In 2040 rijdt driekwart van de auto’s op waterstof en gebruikt elke nieuwe stadsbus die op de weg komt die energiebron. Dat verwacht energieonderzoekscentrum ECN. Als die voorspelling uitkomt, is dat goed nieuws voor het milieu. Voertuigen op waterstof stoten namelijk geen schadelijke stoffen uit en zijn stil. Om echt milieuvriendelijk te zijn, is het wel belangrijk dat de waterstof schoon wordt geproduceerd, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie.

Dienstregeling
In Gelderland komen de eerste waterstofvoertuigen in 2010 op de weg. Vooral de waterstofbus die in de gewone dienstregeling komt, zal opvallen. E-traction uit Apeldoorn gaat een bestaande bus ombouwen. Monteurs demonteren alle draaiende delen en plaatsen boven de achterwielen elektrische wielnaafmotoren. NedStack uit Arnhem produceert de brandstofcel die uit de waterstof elektrische energie maakt. De afdeling Automotive van Hogeschool Arnhem-Nijmegen bouwt voor een van auto’s de traditionele verbrandingsmotor om zodat die geschikt is voor waterstof.

Tanken
De voertuigen kunnen vanaf de zomer tanken bij tankstation VeBe in Arnhem. HyGear uit Arnhem plaatst daar een kleine productie-eenheid waarmee ter plekke waterstof uit aardgas wordt gemaakt. Daardoor is geen compressie van het gas en transport nodig, en dat scheelt de helft in de CO2–uitstoot.

Geld
Om het project van de grond te krijgen, is veel geld nodig. Gelderse overheden vinden de ontwikkeling zo belangrijk, dat ze de stichting Waterstofonderneming Gelderland flink ondersteunen. De provincie stelt 965.000 euro beschikbaar en de gemeente Arnhem en de stadsregio Arnhem-Nijmegen respectievelijk maximaal 444.000 en 635.000 euro.

Uitstraling
De initiatiefnemers willen de belangstelling voor waterstof snel laten groeien. De zichtbaarheid van de stadsbus in Arnhem helpt, maar ook bredere aandacht is nuttig. Daarom is het project te zien op de World hydrogen energy conference in Essen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!