Week van de arbeidsmobiliteit

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Veluwe Portaal

In de week 30 september t/m 4 oktober 2013 vindt de tweede 'Week van de Arbeidsmobiliteit' plaats. Dit jaar samen met Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie.

Week van de arbeidsmobiliteit

‘De aanmeldingen stromen binnen’, vertelt Ingeborg Lups, coördinator van Veluwe Portaal. De teller staat nu op 23 deelnemende bedrijven. ‘Naast de week van de arbeidsmobiliteit organiseren we de week voorafgaand ook een workshopweek waar medewerkers diverse praktische workshops kunnen volgen zoals Oriëntatie op ondernemerschap en de Toekomstsessie: waar je nadenkt over je vak, je werk en je toekomstige carrière. Of Linkedin: hoe werkt het en wat levert het op?  Maar ook kun je digitaal een loopbaantest doen’.  Voor HR medewerkers zijn er workshops zoals De P&O-er als choreograaf van organisatie- en loopbaanontwikkeling en is er een spreekuur met de mobiliteitsdokter.

Voorbeeldfunctie

Om duurzaam inzetbaar te zijn is het noodzakelijk om mobiel te blijven op de arbeidsmarkt. Dat onderschrijven ook de ambassadeurs, directeur Marten Foppen van het Dolfinarium en CEO van B&C Raamdecoratie. Zij wisselen een dag van baan om als voorbeeld te dienen en te laten zien dat arbeidsmobiliteit iets positiefs is.

Veel sectoren hebben de komende jaren te maken met ontgroening (te weinig afgestudeerden die van de scholen komen) en vergrijzing (medewerkers moeten langer doorwerken, worden ouder en zullen uitstromen i.v.m. pensionering). Alleen al in de levensmiddelenindustrie zijn in de periode 2014-2022 ca. 20.000 vakmensen nodig met een technisch opleidingsprofiel. Het is van groot belang dat we als sector bekend worden en dat we actief aan de slag zijn met de ontwikkeling van onze medewerkers. Daar is duurzame inzetbaarheid een integraal onderdeel van’, zegt Brian Veerkamp, adviseur bij SOL.

‘De werkgevers krijgen hiermee  een fantastische mogelijkheid om zich te profileren als aantrekkelijk werkgever. Medewerkers kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met de mogelijkheden binnen andere bedrijven. Zo kunnen ze inspiratie opdoen om hun eigen functie te verrijken en na te denken over hun toekomstige ontwikkeling. Doorstroom binnen bedrijven zorgt voor bredere inzetbaarheid, flexibiliteit en creativiteit.’

Gras groener bij de buren?

‘Bent u niet bang dat medewerkers massaal bij de buren aan de slag gaan?’ ‘Nee, zegt Veerkamp, mensen gooien geen oude schoenen weg voor ze nieuwe hebben. Mensen denken dat het gras groener is bij de buren, maar komen dan vaak bedrogen uit.’

Aanmelden 

Kijk voor meer informatie op www.weekvandearbeidsmobiliteit.nl. Daar staan de deelnemende werkgevers vermeld en het eerste aanbod van werkplekken waar werknemers zich voor kunnen opgeven. Organisaties kunnen zich voor 20 september opgeven om deel te nemen via de site of via info@veluweportaal.nl. Deelname is kosteloos! 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!