Weer meer buitenlandse bedrijven vinden de weg naar Brabant in 2018

Ook in 2018 verleidde de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) meer buitenlandse bedrijven om zich in de provincie te vestigen of er uit te breiden. BOM Foreign Investments ondersteunde 41 buitenlandse bedrijven, die in totaal €306 miljoen in Brabant investeerden, en zorgden voor 1.109 nieuwe directe banen.

Weer meer buitenlandse bedrijven vinden de weg naar Brabant in 2018

Brabant is opnieuw de derde grootste gastheer voor buitenlandse bedrijven in Nederland. Samen met Noord- en Zuid-Holland trekt de provincie 82% van het aantal vestigingen aan.

Buitenlandse bedrijven

De snelgroeiende bouwer van IT-infrastructuur Scale Computing uit de Verenigde Staten koos ’s-Hertogenbosch als ideale, centrale locatie voor haar advieswerkzaamheden in de Benelux. Het eveneens Amerikaanse UPS gebruikte geavanceerde sorteertechnologie voor de uitbreiding van haar logistieke capaciteit in Eindhoven. Met dit nieuwe distributiecentrum was een investering gemoeid van 130 miljoen euro, deze vestiging leverde bovendien ruim 200 nieuwe arbeidsplaatsen op.

Internationale trends

Een aantal internationale trends is ten opzichte van vorig jaar onveranderd gebleven. “De belangstelling van Aziatische bedrijven om zich in Brabant te vestigen, is op het hoogste niveau ooit. De investeringen vanuit de Verenigde Staten bevinden zich daarentegen nog op het niveau van 2008 en 2009. We zijn echter positief over de toekomst, met weer een groei van het aantal projecten in portefeuille op deze belangrijke markt voor Nederland en Brabant.” zegt Eelko Brinkhoff, Manager BOM Foreign Investments & Trade. “Daarnaast wachten we af of de huidige ontwikkelingen rondom de Brexit in 2019 kansen voor Brabant gaat opleveren.”

Focus

“Het aandeel eigen projecten in portefeuille is sterk toegenomen, onder andere door pro-actieve en gerichte acquisitie in een aantal focuslanden als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, India, China, Japan en Taiwan. Daarnaast richten we ons vooral op een drietal Brabantse topclusters, namelijk Life Sciences & Health, High Tech Systems & Materialen en Agrifood,” zegt Brinkhoff. “Deze gefocuste aanpak sorteerde een aantoonbaar effect in de afgelopen jaren. Daarbij kunnen we door de nauwe samenwerking met onze partners in de regio en daarbuiten – waaronder het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), REWIN West-Brabant, Brainport International, de Brabantse campussen en steden – dicht op de buitenlandse marktvraag opereren en ondersteuning op maat bieden.”

R&D in Brabant

Bijna 20% van het totale resultaat over 2018 komt voor rekening van bedrijven die R&D-activiteiten in Brabant vestigden of verder uitbreidden. Doordat de regionale technologische clusters zich goed ontwikkelen en inmiddels grotere bekendheid in het buitenland genieten, ontstaat een kwalitatief betere aansluiting op deze ecosystemen. “Daarom zijn er binnen ons team tevens sectorspecialisten werkzaam die zich specifiek richten op innovatieve bedrijven in bepaalde buitenlandse markten. Uiteraard blijven we daarnaast ook de vestiging van logistieke en kantoorfuncties in Brabant pro-actief ondersteunen.”, aldus Brinkhoff.

Lees ook: 'Ruim duizend nieuwe arbeidsplaatsen door vestigers in West-Brabant'.

Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!