Werkgevers willen afschaffing vergunning voor buitenlandse werkstudent

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: MKB Nederland

De tewerkstellingsvergunning voor buitenlandse werkstudenten van buiten de EU moet worden afgeschaft, zegt het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal). MKB-Nederland en VNO-NCW en zijn het daarmee eens.

Werkgevers willen afschaffing vergunning voor buitenlandse werkstudent

De vergunning zorgt voor onnodige administratieve rompslomp en heeft geen nut, aldus de ondernemersorganisaties.

Alternatieven

Het schrappen van de vergunning is volgens Actal mogelijk omdat het UWV bij de beoordeling van de aanvraag niet verplicht is om te kijken of er alternatieven zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat is wel het geval bij andere groepen op de arbeidsmarkt. De vergunning voor buitenlandse studenten is bedoeld voor fulltime vakantiewerk in de zomermaanden en bijbanen van minder dan 10 uur per week in de rest van het jaar.

Inschrijfbewijs komt laat

In de praktijk levert de vergunningsverplichting problemen op. Buitenlandse studenten moeten bij de aanvraag een kopie van het inschrijfbewijs van hun studie voegen. Dat bewijs krijgen zij echter vaak pas laat. De vergunning kan in de tussentijd niet worden afgegeven. Zo is de vergunningaanvraag een overbodige last voor studenten en werkgevers, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!