Werkgevers willen snelle aanname Initiatiefwet acquisitiefraude

  • Zakelijke dienstverlening
  • Bron: MKB Nederland

MKB-Nederland vindt dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk de initiatiefwet van SP en VVD tegen acquisitiefraude moet aannemen. Daarmee worden ondernemers beter beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken en wordt acquisitiefraude eindelijk strafbaar.

Werkgevers willen snelle aanname Initiatiefwet acquisitiefraude

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de gezamenlijke initiatiefwet van de Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD). De belangrijkste onderdelen van het voorstel zijn het invoeren van een expliciete strafbepaling voor acquisitiefraude en een betere bescherming tegen dit soort oneerlijke handelspraktijken. Op deze wijze worden fraudeurs ontmoedigd en gestraft en zijn eerlijke ondernemers sneller van frauduleuze overeenkomsten bevrijd.

Acquisitiefraudezaak

Directe aanleiding voor de initiatiefwet is de rechterlijke uitspraak in de acquisitiefraudezaak die MKB-Nederland mede namens twee gedupeerde ondernemers had aangespannen. De rechter kon zich wel uitspreken in de zaak van de individuele ondernemers, maar zag geen mogelijkheid ondernemers in het algemeen beter te beschermen tegen acquisitiefraude. Daarvoor wees hij nadrukkelijk naar de wetgever.

Grote schadepost

Acquisitiefraude kost het bedrijfsleven jaarlijks meer dan 400 miljoen euro. MKB-Nederland alleen al krijgt dagelijks tien tot twintig meldingen van ondernemers binnen over spookfacturen, zogenaamde incassobrieven en ‘opdrachtbevestigingen’. Het is daarom hoog tijd dat het aantal slachtoffers kan worden teruggedrongen en de schadepost kan worden ingedamd.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!