Werkgeversverenigingen gematigd positief over EU-begroting

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat er een meerjarenakkoord over de Europese begroting is afgesloten. Een nieuwe vertraging bij de onderhandelingen zou de reputatie van Europa alleen maar beschadigd hebben.

Werkgeversverenigingen gematigd positief over EU-begroting

 De uitgaven voor innovatie, onderzoek en infrastructuur worden per saldo toch verhoogd ten opzichte van de vorige Meerjarenbegroting, ondanks de afgesproken bezuiniging op het gehele EU-budget. Dat is op zich positief.

Herstelwerkzaamheden

Maar enige herstelwerkzaamheden zijn noodzakelijk om op een beter akkoord uit te komen, stellen de ondernemingsorganisaties. De afspraken in Brussel laten volgens hen onvoldoende zien dat Europa aan zijn toekomst bouwt. Er mag wel wat meer aan innovatie worden uitgegeven. Dat is goed voor het stimuleren van de economische groei in crisistijd, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Ook is de EU-begroting star; geld kan in de komende zeven jaar niet tussen de budgetten heen en weer geschoven worden. Zo kan de Europese Unie niet of nauwelijks op nieuwe, actuele ontwikkelingen reageren.

Toekomstige verplichtingen

Zorgwekkend is het feit dat te weinig geld klaar staat voor de toekomstige verplichtingen, waardoor de Europese Commissie dit jaar al met een fors tekort op de begroting begint. De discussies over wie de rekening alsnog moeten betalen kunnen dan opnieuw beginnen. Die tijd heeft Europa niet. 'Het is te hopen dat het Europees Parlement dat nog zijn fiat moet geven, de minpuntjes in constructief overleg met de regeringsleiders wegwerkt', aldus de ondernemingsorganisaties.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!