Werkloosheid Brabant daalt, maar wat gebeurt er bij een nieuwe crisis?

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Omroep Brabant

Het aantal werkloze Brabanders is het afgelopen jaar sterk gedaald. Vooral in de regio Zuidoost-Brabant is de daling spectaculair. Daar zijn nu twintig procent minder werklozen dan vorig jaar. Toch zijn de huidige economische vooruitzichten niet al te best. Hoe houdt Brabant zich bij een nieuwe crisis?

Werkloosheid Brabant daalt, maar wat gebeurt er bij een nieuwe crisis?

Gerald Ahn van het UWV is voorzichtig positief als het over de Brabantse cijfers gaat. "Het zijn natuurlijk prima cijfers, maar je weet niet wat er allemaal aan gaat komen", zo doelt hij op een mogelijke tweede recessie.

Kan omslaan
"Brabant is een conjunctuurgevoelige regio. Zuidoost-Brabant is met de Achterhoek en Zuid-Limburg de regio die het meest conjunctuurgevoelig is in Nederland. Hun industrie vaart mee op de golven van de wereldeconomie", aldus Ahn. Kortom: als er een tweede crisis komt, dan zal dat vooral in Zuidoost-Brabant te merken zijn.

De cijfers
In Noordoost en West-Brabant zijn acht procent minder mensen zonder baan. In Midden-Brabant is de daling vier procent. Volgens het UWV is het aantal banen in de zakelijke dienstverlening, logistiek, handel en industrie flink toegenomen. Alleen de regio Amsterdam doet het beter dan Zuidoost-Brabant.

Uit een enquête van de Kamers van Koophandel blijkt dat in het tweede kwartaal van 2011 het ondernemensvertrouwen in Brabant het hoogst was van heel Nederland. Daarna is het weer gedaald.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!